i u mom gradu vukovar svijetli !

Povodom 18. studenog Dana sjećanja na žrtve Vukovara i povodom 24. obljetnice obilježavanja spomen čina ”I u mom gradu Vukovar svijetli” učenici Srednje škole Mate Blažina simbolično su obilježili taj dan na satu povijesti i odlaskom i paljenjem svijeća ispred spomenika u  Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Labinu.

Kao uvod u priču o Vukovaru učenici 1. as i 1. gh razreda su kratkim brainstormingom rekli što znaju o Vukovaru i što bi voljeli saznati.  Učenici su istaknuli kako su bili prošle godine u Vukovaru na terenskoj nastavi, gdje su vidjeli najvažnija memorijalna mjesta.

Nakon toga pogledali su kratke dokumentarne filmove o sjećanju na Vukovar i Škabrnju te ispunjavali radni listić kako bi zapamtili najvažnije te osvijestili  zašto je važno obilježavanje dana sjećanja. Istaknuto je  kako je u opsadi grada poginulo 1.664 branitelja i civila. Vukovar je u okruženju bio 87 dana. Na vukovarsku bolnicu je dnevno padalo prosječno 700 granata. Iz vukovarskoga Gradskog muzeja je opljačkano 29.758 predmeta.

Učenicima je posebno zanimljiva bila  simbolika Žutih čizama. Naime, vukovarska tvornica obuće Borovo prvotno je izradila žute čizme prema narudžbi strane američke tvrtke Royce Shoes, međutim, slijedom ratnih događaja ta se pošiljka nije isporučila, već podijeljena hrvatskih braniteljima i dragovoljcima. Bile su veoma praktične i dugotrajne za vojnika te su postale simbolom dragovoljaca, koji često nisu imali nikakvu opremu.

Obilježavanje Dana sjećanja nastavili smo analizom povijesnog izvora Siniše Glavaševića: Optužujem. Radom na tekstu učenici su  saznali kako je Vukovar 1991. bio bez hrane, bez lijekova, ali zato pogođen brojnim granatama i ratnim zločinima.  Učenici su osvijestili sve strahote rata, razvili empatiju, pokazali tugu i suosjećanje za ratne zločine i za kraj zaključili: neka se zapamti, ali da se ne ponovi.

Na sličan način i u ostalim razredima tijekom sata povijesti obilježilo se Dana sjećanja na žrtve Vukovara, a maturanti 4. f gimnazije paljenjem svijeća odali su i počast u Parku Hrvatskih branitelja Domovinskog rata u Labinu te time pridonijeli važnosti važnost kulture sjećanja u suvremenom društvu.

Tekst i fotografija: profesorice povijesti Sanja Gregorinić Trumić i Dijana Muškardin