Valentinovo i dan rođenja Giuseppine Martinuzzi u SSMB

U SSSMB je u ponedjeljak, 14.2.2022. s učenicima 1 o razreda, održana radionica povodom Valentinova i obillježavanja dana rođenja Giuseppine Martinuzzi.

Učenici su najprije imali brainstorming o Giuseppini, što do sada znaju o njoj i što bi voljeli saznati. Nakon toga su pogledali kratki filmić o Giuseppini koji su snimili učenici 4 f razreda prošle godine na izbornoj nastavi povijesti.

O Giuseppini su naučili najvažnije, da je bila književnica, političarka, pedagoginja, učiteljica i jedna od prvih svjetskih socijalistkinja rođena je u Labinu 14. veljače 1844. godine. U 32 godine karijere radila je s djecom radnika i seljaka u školama od Trsta do Starog Grada na Hvaru te postala omiljena „učiteljica siromašnih“.

Pisala je mnoge pedagoške studije i udžbenike za osnovnu školu te Mnemonički priručnik (Manuale Mnemonico) sa shemama koje olakšavaju pamćenje gradiva. Zbog načina pisanja i političkih razmišljanja, za vrijeme austrijske vladavine često su joj djela bila cenzurirana ili se uopće nisu tiskala.

Bila je prva istarska socialistkinja pa je nazivaju i „la donna  rosa – crvena žena“; održavala je mnogobrojne javne govore, zastupajući prava djece, radnika i posebno žena, zalagala se za suradnju hrvatskog i talijanskog naroda u Istri. Bez obzira na svoje građansko porijeklo, život je posvetila borbi za najsiromašnije, radnike i seljake, njihovom obrazovanju i izjednačavanju njihovih prava s bogatijima.

Povodom Valentinova učenici su istražili tko je bio sv. Valentin i zašto obilježavamo taj dan kao dan zaljubljenih. Za kraj su učenici napisali lijepe poruke ljubavi za svoje prijatelje u razredu i potom su ih pročitali.

Voditeljica radionice, autorica teksta i fotografija: Sanja Gregorinić Trumić.