Predavanje Crvenog križa i MUP-a za maturante

U srijedu 26.01. 2022. od 17 do 18 sati je održano online predavanje za učenike četvrtih razreda SŠ Mate Blažine. Predavanje se satojalo od dvije važne teme: dobrovoljno darivanje krvi te prevencija trgovanja ljudima. Predavačice su bile ravnateljica Crvenog križa Labin Morin Hukić te Sanja Šimunjak iz MUP-a RH PP Labin.

Na obje teme prikazani su kratki edukativni filmovi, dok su predavačice iznijele najbitnije činjenice te odgovarale na pitanja učenika. U filmovima su učenici mogli vidjeti zašto je važno darivanje krvi, tko može darivati i pod kojim uvjetima.

Zanimljivo je napomenuti da: krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja! Dob za darivanje je od 18 do 65 godina.Tjelesna težina: iznad 55 kg. U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Učenici su imali zanimljiva pitanja pa smo tako saznali da se nakon darivanja krvi ne bi trebalo odmah pušiti i da prije darivanja 24 sata ne bi trebalo piti alkohol. Isto tako, za darivanje krvi prema zakonu RH dobije se slobodan dan na poslu te besplatan ručak, jer pri darivanju je važno da se prije i poslije nešto pojede.

U Labinu su redovite akcije darivanja krvi te se pozivaju svi da budu humani i nekome pomognu svojim darom.

Drugi dio predavanja odnosio se na ilegalno trgovanje ljudima, pogledali smo dva kratka filma. Filmovi prikazuju kako se postaje rob trgovine ljudima. To je jedan začarani krug iz kojeg se malo tko izvuče. Zato predavačica Sanja Šimunjak napominje kako treba paziti na lažne oglase za posao, svaki oglas dobro provjeriti, sumnjivo je ako je prevelika plaća za određene poslove i slično. Neki trgovci ljudima žele odmah uzeti dokumente ljudima pa napominje kako se treba napraviti kopija dokumenata ako se ide raditi van države.

Zabrinjavajuća je činjenica da je danas oko 40 milijuna ljudi u modernom ropstvu. Svakako je potreban oprez, i ono što je vidiljivo iz filmova ne smijemo biti prenaivni i vjerovati onima koje prvi put vidimo.

Priključilo se 45 učenika, komentari su bili vrlo pozitivini, dosta su toga naučili i nadamo se da će postati članovi humane družine darivatelja krvi.

Hvala Ani Paliska na podršci pri organizaciji, hvala Morin Hukić te Sanja Šimunjak na predavanju i isprobavanju novih tehnologija.

Tekst: Sanja Gregorinić Trumić .