NASA-ini znanstvenici

U ponedjeljak 28. listopada 2019. u našoj školi gostovali su NASA-ini znanstvenici Peter Falcon i Kalina Velev. Pri dolasku obišli su školu i odgovarali učenicima na njihova pitanja. Bili su ugodno iznenađeni da su pitanja većinom postavljale djevojke, jer su inače naučeni da samo dječaci postavljaju takva pitanja.

Predavanje se održalo u našem školskom restoranu. Uvodnu riječ dala nam je Čeda Perko, dugogodišnja voditeljica Međužupanijskog stručnog vijeća GLOBE programa (sadašnja je profesorica kemije Olivera Tadić),

te je nakon toga stotinjak nazočnih učenika pozdravio naš gradonačelnik Valter Glavičić. Glavičić je pohvalio našu školu te nam poručio da i se dalje uključujemo u tako dobre projekte iz kojih učenici izađu s puno novih saznanja.

Peter Falcon je znanstvenik koji radi već 26 godina u NASA-inom centru JPL (Jet Propulsion Laboratory), koji se nalazi u Pasadeni, California. Svoje iskustvo započeo je kao sezonski znanstvenik koji je posjećivao kamp, te se u dobi od 18 godina zaposlio na puno radno vrijeme.

Kalina također radi na JPL-u ali na odjelu za komunikacije i edukacije, te njezin cilj je svoje znanje prenijeti na sve zainteresirane. Ona je kao i Peter započela svoju karijeru sezonskim radom, te se pri završetku fakulteta zaposlila u NASA-i i ondje radi već 3 godine.

Na predavanju čuli smo čime se sve NASA bavi: proučavanjem planeta, drugih materija i univerzuma, Marsa i naravno Zemlje. Nakon toga pojasnili su nam zašto je bolje proučavati Zemlju iz svemira, te zašto su oblaci bitni. Pokazali su nam kako iz svemira izgledaju erupcije vulkana, potresi, tsunami i hurricani. Informirali su nas na kojem principu rade radari i da u NASA-i ne rade samo znanstvenici i inženjeri već i umjetnici koji izrađuju plakate, modele planeta i manje građevine koje predstavljaju nebeska tijela.

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Jelena Blackham, Čedomir Ružić)