Otvorenje La Ca kantunića

U školskoj knjižnici Srednje škole Mate Blažine 17. rujna 2019. predstavljen je „LaCa kantunić”. Dio je to projekta Grada Labina s ciljem očuvanja labinjonske cakavice. „Kantunić”, odnosno kutak, osmislila je Klaudija Barbić, dizajnerica vizualnih komunikacija, a sve njene zamisli vizualizirao je Dean Dušić. Više o gđici Barbarić i njezinom pogledu na projekt možete poslušati u nastavku.

Osim novouređenog kutka u školskoj knjižnici, na stubište je ispisana pjesma „Kolor” labinske kantautorice Elis Lovrić koja je i sama prisustvovala ovom važnom događaju. Tom je prilikom izvela pjesme „Merika” i „Kanat od mora” te istaknula da je u početku, kada je govorila na cakavici, nailazila na brojne
negativne komentare, no nije posustala. Na taj nam je način prenijela i na važnu životnu lekciju – da nikada ne odustanemo od nečega što volimo, bez obzira na
mišljenja drugih. Bilo joj je drago da je gđica Barbarić odabrala upravo pjesmu „Kolor” koja za nju ima poseban značaj i podosta se razlikuje od ostalih pjesama koje su popularnije, kao npr. „Kanat od mora”, „Tić” i druge.

 

 

Publici je pozdravni govor uputio naš ravnatelj Čedomir Ružić. Zahvalio se Gradu Labinu na potpori i knjižničarki Majdi Milevoj Klapčić koja je pokrenula projekt. Isto tako, knjižnjičarka Milevoj Klapčić pozdravila je sve prisutne te se zahvalila Gradu Labinu, dizajnerici i vizualizatoru. Evo što nam je rekao ravnatelj:

 

 

Gradonačelnik Valter Glavičić nije skrivao uzbuđenje i radost. U govoru je istaknuo vrijednost naše cakavice, koliko ona znači i njemu samome, te važnost njezina očuvanja i prenošenja prijateljima, obitelji i djeci. Pohvalio je i svoju suradnicu Loredanu Ružić Modrušan koja zna pogoditi trenutak prijedloga projekta te je onda ne može odbiti. Gradonačelnik je Elis Lovrić nadjenuo nadimak „labinska ambasadorica” za koji smatramo da joj zaista pripada jer je ona jedini kantautor koji piše i izvodi pjesme na cakavici.

 

Zahvala ide i profesoru Neviju Gašpariniju koji je ovim povodom sa svojim učenicima osmislio i pripremio koktele prigodnih imena „Libret” i „Cagodar”.

Program su osmislile i vodile učenice Lucija Miletić i Elin Miletić, a nastupali su učenici Romina Licul i Rafael Santaleza recitacijom pjesme Daniela Načinovića „Tanac” te Bruno Falco svojom pjesmom „Kantunić” koju je pripremio upravno za današnji događaj. Svoju pjesmu „Labinska ambasada” recitirao je i profesor Daniel Mohorović te je za kraj nasmijao pubiku.

 

 

 

 

 

 

 

Nadamo se brojnim budućim događanjima vezanim uz „labinjonsku besedu”.

 

 

 

Ovdje možete pročitati pjesmu KANTUNIĆ učenika Bruna Falca.