Čitanjem do zvijezda 2018./19.

Kao i prethodnih godina, učenici Srednje škola Mate Blažine su i ove godine bili dio kreativnog i edukativnog kviza Čitanjem do zvijezda čiji je glavni cilj potaknuti ljubav prema čitanju i kreativnost među mladima. Pod vodstvom profesorice i školske knjižničarke Majde Milevoj Klapčić te pomoći profesorice Martine Lukež, naši učenici su uz veliki trud i rad došli čak do državne razine kviza. Sam kviz je osmišljen na način da se učenici koji su voljni čitati prijave školskim knjižničarima koji im zatim dodijele propisane knjige. Za školsku razinu kviza učenici su dužni pročitati samo jednu knjigu te zatim na internetskoj stranici odgovarati na pitanja vezana uz knjigu, a kako pitanja ne bi bila preteška, uz svako se nalazi dio teksta iz knjige. Za drugu razinu dodaje se još jedna knjiga, a način rješavanja kviza ostaje isti, osim što se dodaju i pitanja vezana za biografiju autora pročitanih knjiga. Na trećoj, odnosno državnoj razini, učenici moraju pročitati tri knjige te odgovarati na pitanja vezana za sve tri knjige te njihove autore. U našoj školi je bilo prijavljeno dvadeset učenika, međutim zbog izleta na školskoj razini natjecalo se devet učenika, na županijskoj sedam, a na državnoj četiri učenice.

Tema kviza se mijenja svake godine, a ove godine na red su došli putopisi. Djela na kojima su bila bazirana pitanja su sljedeća:

Ephraim Kishon: “Kita boli more”

Miro Aščić: “Afrika – misija na crnom kontinentu”

Hrvoje Šalković: “Pravi se da ovo nisi vidio”.

Kako bi se ipak udovoljilo različitim ukusima brojnih učenika, svaki od navedenih putopisa bio je drukčijeg tona od ostalih. Od satiričnog putopis Ephraima Kishona, preko putopisa o Africi i misionarima, do ludih provoda avanturista i buntovnika Hrvoja Šalkovića. Uz ovako širok i različit opus tema, učenici su sa zadovoljstvom pročitali knjige te saznali ponešto o tome kako uistinu izgleda biti stranac u nepoznatoj zemlji. Iako su autori ovih djela opisivali i dobre i loše trenutke svojih putovanja, oni su i dalje zaljubljeni u putovanja te više vole imati ruksak na leđima, kameru u rukama i put pod nogama, nego li čekati da im sudbina donese nešto zanimljivo i novo u njih život. Možda je upravo to i poruka ovogodišnjeg kviza, možda bismo trebali sami postati tvorci svoje sudbine te se uputiti u avanture, a jedna od tih avantura definitivno je i čitanje.