Posjet TE Plomin

U ponedjeljak, 18. ožujka učenici 3.o i 3. f razreda u pratnji prof. Sanje Gregorinić Trumić i Olivere Tadić bili su u posjetu termoelektrani Plomin. Razlog ove terenske nastave bilo je sudjelovanje u županijskom projektu Rudarski sretno, a isto tako povezan je s programom izborne kemije te izborne povijesti. Slušali smo predavanje gospodina Ivice Vukelića, a nažalost zbog loših vremenskih uvjeta nismo mogli ići u obilazak elektrane.

Sigurno se pitate kakav je povezanost elektrane i rudnika? Pa eto da nije bilo rudnika na našem prostoru vjerojatno ne bi bilo ni elektrane. Zbog blizine rudnika i potrebe za stvaranjem električne energije otvorena je prva termoelektrana u Plominu 1970. godine. Sve do zatvaranja rudnika 1999. godine koristila je ugljen iz Istarskih ugljenokopa, a nakon toga ugljen se dovozi iz različitih krajeva svijeta, a najviše iz Kolumbije i Indonezije.

Druga termoelektrana ili popularno nazvana TE 2 puštena je u pogon 2000 godine. Bila je otvorena u suradnji s njemačkom tvrtkom RWE Energie s kojom su imali ugovor na 20 godina, ali je ugovor prekinut 2015. godine, kad je bilo govora o izgradnji treće elektrane. Međutim, to je u međuvremenu propalo.

Detaljno nam je g. Vukelić opisao proizvodnju električne energije i rad same elektrane.

                                  

Za dopremanje ugljena 1999.g. je sagrađena i industrijska luka zatvorenog tipa, koja je u vlasništvu HEP-a.

Naglašeno je kako je TE Plomin važan u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj jer  proizvodi od 8 do 12% ukupne električne energije u Hrvatskoj. Isto tako shematski nam je prikazano kako TE radi gotovo bez stajanja kroz cijelu godinu, pauze su moguće samo pri određenim kvarovima ili pak redovitim remontima.

Dodirnuli smo se i teme ekologije, s obzirom da brojni smatraju kako je elektrana najveći zagađivač na našem području gospodin Vukelić se potrudio da nas uvjeri u suprotno. Naime, TE Plomin je jedan od modernijih pogona u električnoj proizvodnji u Republici Hrvatskoj zbog svog sustava odsumporavanja, modernih pročiščivača zraka i otpadnih voda. Postrojenje za odsumporavanje dimnih plinova jedino je u Republici Hrvatskoj, a omogućava proizvodnju gipsa koji se u najvećoj mjeri prodaje Tvornici Cementa Koromačno.

Terenska nastava bila je vrlo korisna, uočili smo važnost TE zbog zapošljavanja, a i ako se zapitamo kako bi živjeli bez električne energije svima padne mrak na oči, i teško nam je zamisliti da u današnje vrijeme živimo kao prije 100- tinjak godina.

Tekst: Nina Savić, Sanja Gregorinić Trumić.