Medijska pismenost – posjet HRT centru

U srijedu, 20.03.2019. u pratnji prof. Sanje Gregorinić Trumić I Martine Lukež dio učenika od prvog do trećeg razreda gimnazije, te drugog i trećeg razred ekonomije posjetili su HRT centar u Puli i izložbu “Hrvatska nematerijalna baština pod UNESCO-vom zaštitom” u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca. Naša škola se prijavila na radionice Medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i ureda UNICEF-a za Hrvatsku, te tako smo mi otišli na ovaj izlet. Tema radionica bila je  fake news  ili lažne vijesti. Naučili smo kako možemo razlikovati lažne vijesti od istinitih. Naravno tu je najbitnija naša kritičnost prema onome što pročitamo. Ako želimo zaista biti sigurni u neku vijest trebali bismo je potražiti na više različitih portala. Ukoliko se pojavljuje na samo jednom vrlo vjerojatno da je vijest lažna.

Cilj radionice je bio osvještavanje javnosti o važnosti medijske pismenosti, stvaranje platforme za suradnju i razvoj djece i mladih vještinama medijske pismenosti, te podrška odgojiteljima i nastavnicima razvojem edukacijskih materijala za medijsko obrazovanje.

Na početku našeg obilaska HRT -om  kratki uvod dala nam je fonetičarka HRT-a Pula, Jasna Ševrlić koja ima poziciju u službi za hrvatski jezik, odnosno svi koji nešto čitaju na radiju ili TV-u dolaze najprije kod nje da im kaže jesu li im dobri naglasci, ton i slično. Objasnila nam je što su to mediji i kako funkcioniraju. Rekla nam je koje su osnove novinarstva, što bi svaki novinar treba znati i na koja pitanja bi trebalo misliti prilikom stvaranja vijesti:

  • Što želimo reći?
  • Kome govorimo?
  • Koje su okolnosti medija?

Razgovarali smo o novim riječima u hrvatskom jeziku i općenito o hrvatskom jeziku. Pokazala nam je Marketinški ured, gdje smo saznali kako nastaju reklame. Nakon toga podijelili smo se u dvije grupe, jednu je vodila gđa. Jasna (koja nas je provela kroz televiziju), a drugu gđa. Danijela Dorani, urednica raznih kulturnih programa (koja nas je provela kroz radio). Imali smo isti program posjete, ali smo nasumično gledali radio-televiziju.

                              

 

Prvo smo otišli u Sobu za režiju u kojoj smo vidjeli suvremenu audio-video tehnologiju, kako izgleda emitiranje uživo i kako se upravlja komandama. Nakon toga smo iskusili kako je to biti u studiju (za javljanje uživo), te naučili kako se odvijaju stvari ispred kamera.

Razgovarali smo s novinarkom Jasminkom Kalčić, koju sigurno poznate jer nas obavještava o svim informacijama vezane za brodogradilište Uljanik. Velika nam je čast da smo se uspjeli slikati s gđom. Kalčić.

 

Nakon toga razgledali smo OFF sobu u kojoj se snima pozadinski glas za televiziju. Gđa. Marinela Jeromela pokazala nam je kako se montiraju prilozi i glasovi u Sobi za montažu.

                                  

Zamjenili smo voditeljice i prešli na radijski odjel. Prvo smo posjetili Glazbenu redakciju koju nam je opisao i pokazao gdin. Mauro Giorgi. Poslušali smo vrpcu na magnetofonu, te nam je pokazao kako se slaže glazbena lista. Otišli smo u Tonsku kabinu gdje se mogu snimati emisije. Nakon toga smo posjetili studio za Odvijanje programa (Režija) u kojoj smo proveli najviše vremena. Imali smo priliku vidjeti novinarku Nives Kalebić uživo u eteru kako čita vijesti.

U studiju za javljanje u eter naša učenica 2. razreda gimnazije, Petra Santro počastila nas je malim concertinom s izvedbom vrlo zahtjevne skladbe. Naposljetku smo otišli u studio za Radio montažu u kojoj smo probali čitati, te smo poslušali naše snimke.

Vrlo smo zahvalni HRT centru Pula jer nas je predivno ugostio, a posebice gospođi Jasni i gospođi Danijeli, te svim novinarima i tehničarima da su nas naučili puno toga.

                       

Nakon HRT centra otišli smo na izložbu Hrvatske nematerijalne baštine na kojoj smo imali priliku vidjeti hrvatska jela i namirnice, rukotvorine, igre, te poslušati hrvatske narodne pjesme i pjevne plesove.

                                          

 

Izvori fotografija: Sanja Gregorinić Trumić, Martina Lukež, Paola Vlačić, Bruno Falco.

Tekst : Bruno Falco.