Značaj Dana žena

Značaj Dana žena

Međunarodni dan žena ili kod nas popularan pod imenom “Osmi mart” poseban je dan koji se svake godine obilježava, kupuju se čestitke, cvijeće i pokloni, a sve to kako bi se žene osjećale posebno jedan dan u godini. No rijetko se zapitamo ima li taj dan neko dublje značenje?

 

Kako je sve počelo?

Može se reći da je sve započelo 8. ožujka 1857. godine u New Yorku kada su žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno protestirale zbog loših uvjeta i niskih plaća.

Nakon tog događaja protesti 8. ožujka događali su se i sljedećih godina od kojih je najpoznatiji 1908. godine kada je kroz New York marširalo 15000 žena boreći se ponovo za bolje radne uvjete. Već godinu dana kasnije u SAD-u se raspravljalo o Međunarodnom danu žena, a 1910. godine je žena pod imenom Clara Zetkin – voditeljica ženskog ureda Socijal-demokratske partije u Njemačkoj – dala prijedlog za pokretanjem Međunarodnog dana žena.

 Clara Zetkin

Zatim je održana konferencija u kojoj je sudjelovalo više od 100 žena iz 17 zemalja koje su potvrdile prijedlog Carle Zetkin i tako je 19. ožujka 1911. godine po prvi puta proslavljen dan žena u Danakoj, Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Tek 1913. godine odlučeno je da će se Međunarodni dan žena slaviti 8. ožujka, a tog istog datuma žene širom Europe održale su demonstracije za mir.

Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, Ujedinjeni narodi su službeno počeli obilježavati Međunarodni dan žena.

 

Kako se ovaj dan slavi diljem svijeta? 

U većini zemalja, kao i u Hrvatskoj, običaj je za ovaj dan našim dragim ženama poklanjati cvijeće, čestitke i razno razne poklone. Dok se u nekim zemljama smatra toliko bitnim da je postao službeni praznik, neke od tih zemalja su Rusija, Azarbejdžan, Armenija, Moldavija, Crna Gora, Ukrajina, Uganda, Vijetnam, Zambija.

 

Zašto ga slavimo?

Opće je poznato da i dan danas uočavamo bitne razlike između prava muškaraca i žena diljem svijeta. Ideja o rodnoj jednakosti još uvijek nije ostvarena u potpunosti zbog nejednakosti plaća, malog broja zastupljenosti žena u politici i biznisu, a te tvrdnje podržavaju i podaci prema kojima se jasno vidi da su žene potlačene po pitanju edukacije i zdravlja, ali i kako je nasilje nad ženama itekako prisutno.

Nažalost, prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma stanje neće promjeniti sve do možda 2186. godine.

Unatoč razočaravajućim brojkama žene diljem svijeta na ovaj dan udružuju snage i svima daju do znanja da je krajnje vrijeme da se u potpunosti okončaju rodne nejednakosti.

 

Svake godine Međunarodni dan žena ima posebnu temu, a ovogodišnja je #BalanceforBetter – koja se zalaže za jednakost spolova u politici, poslovima, zdravstvu i u svakom segmentu svakodnevnog života. Za više informacije posjetite službenu stranicu: https://www.internationalwomensday.com/Theme

 

Tekst: Dora Milevoj 3.o

Foto preuzeto s: https://sl.wikipedia.org/wiki/Clara_Zetkin i https://en.wikipedia.org/wiki/We_Can_Do_It!