Dan žena / 8. mart

Prije svega želim svim damama, gospođama i gospođicama sretan dan žena ili kako se prije nazivao 8. mart. Nadam se da će se lijepo provesti na Vaš dan. Ukoliko Vam nitko nije ništa darovao, darujte se sami. Otiđite na piće sa prijateljicom, frizeru, kozmetičaru, imate pregršt izbora. Nemojte biti tužni jer ništa niste dobile, nego slavite i uživajte.

Kako je to sve počelo?

Dan u kojem se slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola– Međunarodni dan žena, širom svijeta obilježava se 8. ožujka. Ovaj dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca prvi puta je prigodno obilježen 8. 03.1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Već sljedeće godine u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je službeno odlučeno da su ubuduće svake godine 8. ožujka obilježava Međunarodni dan žena. Prijedlog ovoj inicijativi dala je slavna njemačka socijalistica Clara Zetkin. Od tada se obilježavanje ovog dana proširilo Europom, pa diljem svijeta.

Ali zašto baš 8. ožujka?

Zbog toga jer su 8. 03. 1857. u New Yorku u štrajk stupile radnice u tvornici tekstila, zahtijevajući bolje uvjete rada za žene. Demonstrantice je rastjerala policija, ali su žene dva mjeseca kasnije osnovale svoj sindikat. Protesti žena nastavili su se i sljedećih desetljeća, od kojih je najpoznatiji bio 1908. kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Mislim da svatko ima pravo na svoja prava. I mogu reći da pripadnice nježnijeg spola mogu biti zahvalne ženama s početka 20. stoljeća, jer za sva prava koja imaju su se baš one izborile. Ha, nježnijeg spola… Kad ih razljutimo više su grube i ljute, nego nježne. No, šalim se, ali zar to nije istina? Mislim da ženu ne možemo kupiti, nego je moramo osvojiti. Kupiti… neke žene se udaju zbog novca, ali to nije neki odnos. Prije svega takve brakove bismo trebali spriječiti, a bogate ljude “opametiti”.

Svakako bez žena ne bismo mogli živjeti. Žene nas prate cijeli život; prvo nas rode, pa nas odgajaju, onda se osamostalimo, ali smo opet okruženi ženama i onda se oženimo za jednu sa kojom provedemo ostatak života. To je prelijepo, kako kome, naravno. Svako ima pravo na svoje mišljenje (kako bi rekla moja kolegica), to je istina, netko može reći da sve što pišem su gluposti, no s druge strane netko može biti sretan što pričam o tome. Sto ljudi, sto čudi. Baš sam razmišljao, koliko samo poklona trebamo dati damama tijekom godine. Tu imamo prije svega njihov rođendan, onda slijedi Valentinovo, Dan žena, Majčin dan, Božić i kojekakve godišnjice. Ali nema veze, to ih usrećuje pa neka im bude.

Ipak ih moramo čuvati i čvrsto držati uza se. Jer ako ih izgubimo, teško je naći drugu. Neki recimo vole biti sami, teško im je iskazati svoje osjećaje, ali svaki stav i mišljenje moramo poštovati. Nikoga ne možemo siliti na ljubav ili sreću. Interesantno sve što pričamo na kraju povežemo s ljubavlju i srećom. Danas je sve to čisti komercijalizam. Svaki dan neke reklame, akcije. Mislim da se moramo darivati svaki dan, makar malom gestom, a šta će nam ruža, nakon 5 dana uvene, bombonjere, pojedemo ih pa se žalimo da smo bucmasti, ne smijemo biti materijalisti nego uživati u svemu što imamo.

Muškarci čuvajte svoje žene, bez obzira da neki put znaju biti naporne, dosadne, arogante, ljute i tako dalje. Ali ispod svega toga čeka nas dobra, draga majka, baka, žena, prijateljica puna ljubavi.

 

 

 

Povijesni izvori: https://povijest.hr/nadanasnjidan/medunarodni-dan-zena-1910/