Zagreb, 24.11.2018.

„Koji ćeš fakultet upisati?“ najčešće je pitanje koje će jedan maturant čuti nebrojeno mnogo puta, cijelu školsku godinu, od svih ljudi koje sretne.
Neki maturanti spremno odgovaraju „ime i prezime“ svog željenog fakulteta, dok drugi, koji su ipak u većini, samo sliježu ramenima.

Maturanti srednje škole Mate Blažine Labin imali su priliku na jednom mjestu saznati sve što ih zanima o fakultetu koji ih zanima, ali i istražiti što drugi fakulteti nude.

Dana 24. studenog 2018. godine, maturanti SŠMB pod vodstvom profesorice Majde Milevoj  Klapčić i Martine Lukež posjetili su smotru sveučilišta u Zagrebu, koja je bila otvorena od 22. do 24. studenog 2018. godine.
Učenici su ondje imali priliku posjetiti štandove svih fakulteta u Gradu Zagrebu, fakulteta iz cijele Hrvatske, ali i šire te se raspitati i doznati više informacija vezanih uz sam fakultet te upis na isti.
Osim korisnih informacija maturanti su mogli uzeti i besplatne letke i materijale za državnu maturu, ali i saznati gdje potražiti najbolje pripreme za maturu.

Osim štandova fakulteta, maturanti su mogli popričati sa predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji je na svom štandu nudio informacije o stanju na tržištu rada za pojedine grane koje zanimaju maturante.

Nakon sajma, profesorica Majda Milevoj Klapčić spremila je iznenađenje za sve polaznike izleta – besplatne karte za izložbu „Muzej prijateljstva“ koji je od 15. studenog do 2. prosinca dio postave muzeja Mimara. Naime „Muzej prijateljstva“ slavi ono naizgled obično, svakodnevno, tako poznato i jednostavno – žensko prijateljstvo.

Nakon lijepog iznenađenja posjetili su Hrvatski prirodoslovni muzej gdje su poslušali informativno predavanje o DNA, a kasnije su se i sami iskušali u izoliranju molekule DNA iz banane pomoću alkohola, deterdženta i soka ananasa. Kasnije su bili pravi detektivi te su trebali riješiti zločin – u kokošinjcu. Naime, iz tragova dlake koju su našli na poprištu zločina, koristeći pravu laboratorijsku opremu, trebali su izolirati DNA te otkriti tko je ukrao kokoš.

Zločinac je otkriven, maturanti su dobili ponešto više saznanja o željenim fakultetima, uživali su u „Muzeju prijateljstva“ i svi su se dobro proveli.
Povratak je bio u kasnim večernjim satima, ali ni to nije bio problem nakon lijepog dana provedenog u metropoli.