Zagreb 17.11. 2018.

Subotnja jutra nisu uvijek stvorena samo za spavanje, a to najbolje znaju i učenici naše škole koji su u subotu, 17. studenog 2018., odlučili posjetiti Zagreb, odnosno sajam knjiga i muzeje, u pratnji profesorica: Majde Milevoj Klapčić, Martine Lukež i Sanje Gregorinić Trumić

Interliber – najveći sajam knjiga u Hrvatskoj

Dva sata slobodnog vremena na sajmu definitivno nisu bila dovoljna s obzirom na veliku ponudu, ali i velik broj posjetitelja. Jedva smo se kretali po Interliberu, imala sam osjećaj kao da svi Hrvati čitaju, a baš sam par dana ranije čula informaciju kako svaki drugi Hrvat čita knjige. Dobra ili loša brojka, prosudite sami. Većina našeg autobusa vratilo se kući bogatiji za knjigu, dvije, a neki čak i tri.

Sljedeća postaja bio nam je Muzej torture. Kao što samo ime kaže, muzej daje uvid u načine na koje se mučilo osobe tijekom srednjeg vijeka, ali i kasnije. Podijeljeni u grupe, učenici su dobili tablet pomoću kojeg su mogli otkriti više o svakoj spravi za mučenje, a za slikovito prikazivanje mučenja tu je za svaku spravu bio i kratki video. Od brojnih sprava koje smo imali prilike vidjeti spomenuti ću stup srama, giljotinu, kaveze, kruška, drobilice udova,stolice, ogrlice…mogu zaključiti kako su u srednjem vijeku stvarno bili okrutni, a eto shvatila sam i zašto se naziva mračno doba.

                             

Nakon  posjeta muzeju, uslijedila je prava avantura tj. potraga za blagom zagrebačkim ulicama. Naime Crna Kraljica nas je provela kroz stari dio Zagreba, odnosno Gradec, ispričala nekoliko zanimljivih legendi, pokazala grafite s najvažnijim ljudima iz Zagreba, a potom je naš zadatak bio u grupama otkriti gdje se nalazi njezino blago. Potraga nije bila laka jer nam je lukava Crna Kraljica postavila brojne zagonetke koje su vodile prema blagu. Kad smo konačno uspjeli naći svijećice za njezinu svjetiljku i njezino blago potraga je završila, a tako i naš izlet u Zagreb.

        

Ovo je bila jedinstvena prilika da trčimo po Zagrebu  i upoznamo i one male uličice koje inače ne primjećujemo. Zanimljivo je da smo vidjeli najstariji ljekarnu u Zagrebu, u kojoj se legalno mogao kupiti arsen, zmajska mast i slični pripravci. Naučili smo i da u Starom gradu imaju još uvijek plinske svjetiljke koje svaku večer pali jedan čovjek, a svaka svjetiljka ima i svoj broj.

                     

Za ovaj izlet mogu reći da je bio zabavan i definitivno drukčiji od drugih te nas čak ni zima nije spriječila da uživamo u tako lijepom subotnjem danu.