Walk the Global Walk – radionica u SŠMB

Na projektu Istarske županije Walk the Global Walk sudjeluje više od 14 škola, a među njima i SŠ Mate Blažine.  Zadatak projekta jest  promoviranje Ciljeva održivog razvoja koje su članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. godine, a sve sa ciljem da se  iskorijeni siromaštvo te osnaži borba protiv neravnopravnosti i nepravde. Također bitan cilj projekta je i  rješavanje pitanja klimatskih promjena. Iako su navedeni zadaci kompleksni i na njima treba itekako puno raditi završetak projekta predviđen je do 2030. godine. Projekt ove godine u svom fokusu ima sljedeće ciljeve održivog razvoja: održivi gradovi i zajednice, zaštita klime, mir, pravda i snažne institucije.

              

 

Projekt Walk the Global Walk  je bitno sredstvo za razvoj kritičke svijesti mladih o pitanjima s kojima se danas u svijetu  suočavamo. Želi nadahnuti i  potaknuti mlade da šire svijest među svojim vršnjacima o svim  navedenim ciljevima.

Ovim projektom predviđene su brojne aktivnosti za srednjoškolce. Tako se u našoj školi u srijedu 21. studenog  održala edukativna radionica koju su vodile suradnice na projektu iz Udruge Suncokret (centar za humanitarni rad) iz Pule. Radionici je prisustvovalo ukupno 24 učenika iz   1d, 1f, 2d, 2e, 3o i 3f razreda. Učili su kako razvijati edukativne materijale i pri tome se poticalo učenike da iznose  znanje, vještine i svoje stavove u vezi s ciljevima održivog razvoja gradova, ljudskim pravima i zaštitom okoliša. Pogotovo kod zaštite okoliša na sudionike radionice snažno je utjecalo prikazivanje radova Chrisa Jordana, fotografa koji je tijekom posjeta otoku Midway u središtu Tihog oceana, snimao ptice i životinje koje se guše u našem plastičnom otpadu (upaljačima, četkicama za zube, čepovima boca i ostalom otpadu).

Kreativnost i razmišljanje  učenika posebno je došlo do izražaja kad su zajedničkim snagama opredijelivali i prioritizirali sve one ustanove koje bi  grad morao imati da zadovolji potrebe i održivog razvoja i svih svojih građana. Ne manje interesa i zabave učenici su pokazali kad su prolazili kroz svih 17 obilježja tj. ciljeva UN ili dok su radili na tekstu i dovršavali priču o suživotu na našem planetu.

 

Nakon završene radionice sudionici su propitkivali o slijedećim radionicama što je i organizatore i profesore koji sudjeluju u organizaciji posebno razveselilo jer itekako ukazuje da postoji  interes za teme ljudskih prava i održivog razvoja.

Riječi učenika:

Stela Dermit: svidjelo mi se što smo uz grupno diskutiranje dolazili do brojnih  zaključaka o  tome kako spasiti naš planet za buduće generacije.

Matea Turković:Mislim da je poanta radionice bila kako i najmanje stvari koje činimo mogu pridonijeti našoj planeti i općenitom razvoju društva , i ako se svi barem malo potrudimo zajedno možemo napraviti veliku promjenu!

 

Tekst : Daniela Bošković Gobo

Foto: Sanja Gregorinić Trumić