Labin podzemni grad

U srijedu, 14. listopada 2018., učenici izborne nastave povijesti 3 o i 3 f razreda,  u pratnji prof. Sanje Gregorinić Trumić posjetili su KUC Lamparnu, odnosno imali su  predavanje na temu Podzemnog grada Labina, rudarstva te rekonstrukcije inauguracije Labina, odnosno Podlabina.

                              

Voditelj KUC Lamparne i član Labin Art Expressa, Dean Zahtila rekao nam je kako je nastala KUC Lamparna, koliko je bilo teško doći do današnjeg stanja te koji su njihovi novi projekti. Kao što dosta vas zna, već je godinama glavni cilj Labin Art Expressa stvoriti podzemni grad. Na početku on bi se sastojao samo od nekadašnjih rudarskih hodnika te bi ti tuneli vodili do Rapca, Raše, a ukoliko bude novaca i do drugih rudarskih okna, za koje postoje prohodni kanali. Imali smo priliku vidjeti kratki filmić kako će to izgledati i jedva čekamo da se to ostvari. Grad bi postepeno dobivao sve što ima jedan funkcionalan grad, a to su trgovine, kafići, galerije, prostore za koncerte. Zahtila bi htio stvoriti umjetnički podzemni grad, mjesto gdje bi živjela umjetnost, gdje bi sudjelovale sve društvene skupine. Inspiraciju za podzemni grad pronašli su u Rumunjskoj i Poljskoj (Krakow) gdje se nalaze podzemni gradovi u nekadašnjim rudnicima soli.

Labin Art Express XXI – Metal Guru (Massimo Savić, Dean Zahtila, Damir Stojnić) u nedjelju su rekonstruirali jedan zanimljiv događaj iz povijesti našega grada, a nazvali su ga  “POZZO XXI”.

“POZZO XXI” je umjetnička rekonstrukcija inauguracije najmlađeg grada u Istri, današnjeg Podlabina  (Piedalbona). Prvobitna inauguracija održana je 28. listopada 1942.. Rekonstrukcijom ovog događaja kod “šohta” Metal Guru želio je najaviti početak izgradnje Podzemnog grada XXI te inicirati obilježavanje 28. listopada kao Dana Podlabina.

                        

U ovom umjetničkom događanju  sudjelovali su i Gradski orkestar Labin, KUD “Ivan Fonović Zlatela”, Labinske mažoretkinje, te stotinjak građana, uključujući pedeset mladih sudionika programa “Iznad zemlje”, naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca,  za koje su bile održane radionice i predavanja o lokalnoj rudarskoj povijesti i projektu Podzemni grad (o kojima smo pisali u ovom članku, ali i ranije).

                          

O ovom događaju priprema se i  kratki dokumentarni film koji će povezati inauguraciju iz 1942. i njenu rekonstrukciju 2018. godine.

Bilo je lijepo sudjelovati u rekonstrukciji povijesnog događaja i veselimo  se budućim sličnim aktivnostima.