Starke

Starke (The Converse Chuck Taylor All Star tenisice) su započele svoju proizvodnju još davne 1917.godine i uz manje promjene, ostale popularne sve do danas. Počele su se proizvoditi u tvrtci The Converse Rubber Shoes osnovanoj u Massachusettsu 1908. godine, čiji je vlasnik Marquis M. Converse kao početnu ideju imao proizvodnju gumenih čizmi te ostale gumene obuće i odjeće.

Prve starke koristile su se uglavnom u različitim sportovim, nogometu i odbojci, a posebno košarci zbog koje su starke postale jedne od najprodavanijih tenisica u SAD-u. Američka košarkaška ekipa 1936. godine nosila ih je na prvoj košarkaškoj utakmici na Olimpijskim igrama i u njima osvojila čak 7 uzastopnih medalja.

Chuck Taylor bio je poznati košarkaš koji je također bio jedan od razloga zašto su starke postigle takav uspjeh. Godine 1921. osmislio je mnoge ideje koje su poboljšale kvalitetu čime je i zaslužio da njegovo ime postane dio punog naziva tenisica. Promjene u dizajnu do 1971.godine uključile su brojne  Chuckove ideje kao na primjer pojačanje fleksibilnosti tenisica, dodavanje poznatog Converse ušivka (čija je originalna namjena bila učvrstiti zglob) i ostala poboljšanja (ventilacijske rupice, đon koji sprječava klizanje …).

Širenje Chuck Taylor All Star Conversica izvan košarkaških terena osigurao je, ironično, Drugi svjetski rat. Tijekom obuke, svi su američki vojnici nosili starke, a Converse je počeo proizvoditi i čizme, jakne, zaštitna odijela i druge potrepštine za pilote i vojnike, za što je čak dobio cijeli niz priznanja od američke vojske i mornarice.

Danas najpopularnije bijele starke počele su se proizvoditi 1936. godine, niska verzija ( The Oxford Model) 1957.godine , a starke u različitim bojama tek 1971. godine. Starke su postale simbolom alternativne subkulture 70- ih i 80-ih godina prošloga stoljeća kada su ih nosili najpoznatiji rokeri i punkeri tog doba, primjerice Ramonesi, Nirvana, Green Day i ostali.

 

Converse je od 1920-ih pa sve do 1970-ih dominirao tržištem tenisica u SAD-u (čak 80% tržišta tenisica), no tada je konkurentnost opala zbog nedostatka sredstava za ulaganje. Converse je čak i podnio zahtjev za proglašenjem bankrota, a zatim je uslijedila prodaja Nikeu 2003. godine .

 

Starke su vječne zbog udobnosti i lakoće kombiniranja sa gotovo svim odjevnim predmetima što dokazuje i činjenica da svake 43 sec netko u svijetu kupi starke, a gotovo svako pokućstvo ima barem jedan par ovih popularnih tenisica.

Voljeli ih ili ne, sigurna sam da ste svi barem jednom u životu odučili kupiti starke, a Dječaci su odlučili posvetiti i pjesmu starkama, pa za kraj poslušajte pjesmu 🙂

 

 

Tekst: Petra Tenčić, 3 o