Kreativno sudjelovanje srednjoškolaca u umjetničkim rezidencijama i projektima

Učenici Srednje škole Mate Blažine Labin sudjelovali su od 17. do 19. rujna 2018. na kreativni umjetničkim radionicama, u prostoru Gradske knjižnice,

prostorijama Kluba mladih KuC-a, u organizaciji L.A.E. (Labin Art Express ).

U okviru 2. bijenala industrijske umjetnosti u ime L.A.E.  trodnevnu radionicu održala je Tina Gaspari, sa 16 učenika četvrtih razreda Srednje škole Mate Blažine iz Labina. Polazišna točka radionice bio je život i rad Giuseppine Martinuzzi (1844. – 1925.), labinske učiteljice, pedagoginje, pjesnikinje, socijalistkinje i feministice, a posebno njezin Mnemonički priručnik koji je 1866. sastavila za svoje učenike. Priručnik se sastojao od 29 sinoptičkih tabeli koje su sistematizirale različito osnovnoškolsko gradivo i pomagale u organizaciji i memoriranju gradiva. Učenice/i su na radionici mogli odabrati neke od tema koje je u svojim brojnim javnim predavanjima obrađivala Giuseppina Martinuzzi, poput položaja žena u društvu, radničkih prava, dječjeg rada u tvornicama i sl., pa ih po uzoru na Mnemonički priručnik te koristeći kombinaciju teksta i kolaža, likovno i grafički oblikovati sagledavajući ih iz perspektive današnjeg vremena. Također je bilo bitno da se učenicima ponude teme koje nemaju prilike temeljito obraditi u okviru gimnazijskog kurikuluma. Kao rezultat radionice nastale su mnemoničke tabele-plakata na dvije teme: Prava žena kroz povijest i Pravci i valovi u feminizmu.

 

Umjetnica Božena Končić Badurina  je održala  trodnevnu  radionicu  u svrhu realizacije zajedničkog performansa koji će biti izveden na Bijenalu industrijske umjetnosti. Tema performansa je istraživanje granica vlastitog i tuđeg mentalnog i fizičkog prostora, a posebno onih rubnih zona u kojima se ti prostori otvaraju, dodiruju ili miješaju čineći nas osjetljivijima prema sebi i drugima. Umjetnica je sudionicima približila metodu i estetiku umjetnosti performansa kroz niz zajedničkih aktivnosti poput razgovora, insceniranih situacija, zajedničkog prostornog iskustva te pružanja uvida u vlastiti kreativni proces istražujući kreativne mogućnosti mladih.

Božena Končić Badurina je diplomirala njemački i ruski jezik i književnost 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1996. godine. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama,  dobitnica je brojnih nagrada.

 

Umjetnik Matija Ferlin je održao trodnevnu radionicu umjetničkog plesa. Kroz interakciju s amaterima umjetnik je htio  istražiti narativne mogućnosti apstraktnog pokreta, zalažući se za pomicanje granice ustaljene percepcije kazališnog događaja. Cilj je bio potaknuti interes mladih za suvremenim plesom te za kreativnim izražavanjem putem plesa.

Matija Ferlin je hrvatski je koreograf, izvođač i redatelj. Diplomirao je na Školi za Novi Plesni Razvoj u Amsterdamu. U svom redateljskom i koreografskom radu Matija Ferlin razvija specifičan izvedbeni i plesački sistem baziran na kreaciji tijela lišenog prethodnog plesnog znanja te nastavljajući svoj interes za istraživanje odnosa pokreta i jezika, autor se često upušta u suradnje s neškolovanim plesačima i glumcima, često mlađe dobi.

 

Tokom trajanja Bijenala održano je i 10 interaktivnih radionica u formatu stručnih vodstava kroz izložbe u Labinu, Puli i Rijeci, u kojima su sudjelovali i učenici Labinske srednje škole.

Izlet se sastajao  od organiziranog posjeta izložbama Bijenala u Puli i Rijeci kako bi se s mladima otvorio dijalog na temu suvremene umjetnosti te im se na izravan i neposredan način približio njen sadržaj. Mladi sudionici su  se neposredno upoznati s raznim pristupima i konceptima kojima se umjetnici rukovode kod promišljanja umjetničkog djela, što  ih  je potaklo  da i sami razvijaju osobne mentalne platforme ne samo u svrhu boljeg razumijevanja suvremene vizualne umjetnosti već i u svrhu razvoja vlastite kreativnosti, što indirektno može utjecati i na druge segmente njihova života i/ili zanimanja koja će u budućnosti obavljati.

Voditelj ove aktivnosti bio je Damir Stojnić, docent na kolegiju Slikarstva pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

 

Riječi učenika nakon sudjelovanja na radionicama:  Preporučila bih  ovakve radionice svima jer se može naučiti puno novih stvari, bilo je jako zanimljivo, poučno, drugačije.

Na izletu nas se najviše dojmila galerija u Rijeci koju smo posjetili u  sklopu manifestacije 2. bijenala industrijske umjetnosti  “Na leđima palih divova”.  Na izložbi je dio umjetnina umjetnice romskog podrijetla Selme Selman, čija mi se energija i apstraktnost ponajviše dojmila, a za oko su mi zapeli grafiti na početku galerije koji opisuju stvarnu situaciju u državama i politici. Saznali smo o  jednoj strani o kojoj se ne govori često, a trebalo bi.

Puno smo naučili i od filmića koji smo gledali pri kraju posjeta galeriji i koji se nalazio na tri platna, svako platno prikazivalo je drugu perspektivu u filmu što ga je učinilo zanimljivijem gledati. Definitivno preporučujemo uključivanje na slične projekte drugim učenicima zbog toga što je vrlo bitno za čovjeka i za razvitak njegove mašte i ideja da vidi i prouči umjetnost koju ne možemo naći samo u udžbenicima.

 

 

Tekst : Tina Gaspari, Jona Ljuna, Elma Karić, Sanja Gregorinić

Fotografije: Tina Gaspari, Jona Ljuna