Međunarodni dan pismenosti i “Žene koje su obilježile…”

I ove se godine Srednja škola Mate Blažine uključuje u obilježavanje dana pismenosti, na malo drugačiji način nego inače. Ove godine povodom dana pismenosti učenici SŠMB pod vodstvom prof. Sanje Gregorinić, Majde Milevoj Klapčić i Martine Lukež će u Talijanskoj srednjoj školi Dante Alighieri Pula predstaviti svoju izložbu  „Žene koje su obilježile…“

Kako smo povezali pismenost i žene?

U 21. stoljeću i dalje postoji  problem osnovne nepismenosti jer još uvijek 750 milijuna ljudi, među kojima dvije trećine čine žene, ne posjeduje osnovne vještine čitanja, pisanja i računanja.

Iz ovog razloga, ali i zbog isticanja problematike rodne nejednakosti, još uvijek često prisutne na svim razinama, naš ovogodišnji program obilležavanja Međunarodnog dana pismenosti posvećen je upravo ženi. Između 35 žena čiji smo život i djelo proučili, za ovu smo priliku odabrali 7 imena koja će biti predstavljena od strane naših učenika.  Po završetku predstavljanja uslijedit će kratki digitalni kviz čija je autorica organizatorica programa, knjižničarka srednje škole Dante Alighieri Elda Pliško Horvat.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se od davne 1966. u cijelom svijetu najrazličitijim programima u cilju promicanja osnovnih čitalačkih vještina. Tema ovogodišnje Međunarodnog dana pismenosti  glasi „Pismenost i razvoj kompetencija“. Bitno je da u školama učenici razviju kompetencije, kako nešto napisati, kako organizirati,  da se znaju sporazumijevati na materinjem, ali i minimalno na jednom stranom jeziku.  Postavljanjem izložbe u talijanskoj školi radimo upravo na promicanju učeničkih kompetencija.