Laži savršenog ljeta

Ljeto je vrijeme odmora.

Školarci imaju tri mjeseca slobode, zaposleni ljudi odlaze na godišnje odmore, jede se sladoled i uživa na plažama. Odlazi se na zabave, pučke fešte i sve luđe i luđe party-je.
Nose se prozračne haljinice, kratke hlačice, sandale…
Sve miriše na kremu za sunčanje, sol i morski povjetarac. Cvrčci uživaju i mahnito cvrče na ljetnoj žezi.

Sve je savršeno.

… osim ako ste osoba kojoj ljeto predstavlja mučenje jer nema „savršeno“ tijelo koje samo čeka da obuče kupaći i legne na plažu, jer ne ide na lude party-je gdje se slika u žaru predobre zabave i stavlja insta story-je da svi vide koliko im je ludo.

Zapravo, ljeto je najveća noćna mora svakome tko dopušta da mu mediji stvaraju sliku savršenog ljeta.

Čim otvorimo instagram, prva stvar koju većina vidi upravo je fotografija sretne žene savršenog tijela, na plaži, dok ispija koktel, ili pak slika sa nekog provoda, ili nekog otmjenog ručka koji izgleda kao da košta koliko i prva rata udžbenika današnjeg školarca.

Sve nam te fotografije polako, ali sigurno daju osjećaj kako je naš život, naše ljeto, sve samo ne savršeno. Čini nam se kao da je naše ljeto upravo suprotno od savršenstva.

Sram nas je obući kratke hlače jer naše noge nisu tako savršeno glatke kao noge nekog modela, a da niti ne pričamo o celulitu! Pa zar da idem na plažu gdje me svi vide s tim nogama?!

Zar da propustim glavni događaj i ne idem na tu xy zabavu gdje zapravo ne želim ići, a čiji je ulaz rigorozno skup, ali moram, jer želim biti društveno prihvaćena? Pa bolje da ne ručam narednih dva tjedna nego da to propustim!

Zar ja da budem ta osoba koja neće ići na ljetovanje u neki egzotični, nepoznati kraj? Dignuti ću kredit samo da drugi vide kako je i meni dobro u životu!

Zar moja djeca neće posjedovati taj najnoviji ljetni trend, štogod da on bio i koliko god da on koštao? Zar da se loše osjećaju?

Zar da ne platim kćerki uklanjanje celulita i depilaciju cijelog tijela? Pa ne mogu je poslati u svijet dok se loše osjeća u vlastitoj koži

Ili mogu li?

Problem današnjice je u tome što toliko težimo savršenstvu da svi postajemo kopije, svi težimo tome da postanemo Barbie i Ken lutke s kojima smo se kao djeca igrali, jer u njihovom svijetu sve je savršeno.
No, izgleda da smo zaboravili kako su i te lutke imale svoje nesavršenosti; ponekoj je oko bilo malo krivo naslikano, neka bi imala kap crvene boje na bijelim zubima… a mi imamo celulit, dlake, prištiće, malo novaca, kredite, stres, premalo vremena i premalo samopouzdanja.

Na vlastite smo „mane“ počeli gledati kao da su one invaliditet koji nas sprječava da činimo ono što želimo, koje nas sprječavaju da se osjećamo dobro u vlastitoj koži.

Da li zbog tog celulita ne možeš hodati?
Da li će biti smak svijeta ako ne odeš na ljetovanje, već taj novac iskoristiš za nešto što ti zapravo treba?

Zbog čega se trudimo impresionirati svih oko sebe i pokazati im da imamo glamurozan, uzbudljiv život? Da imamo više novaca nego što si možemo niti priuštiti razmišljati da imamo?

Zbog čega nam je teško biti ono što jesmo i time biti zadovoljni?

Ovaj tekst se ne svodi na nesigurnost koju osjećaš kada obučeš kratku haljinu pa ti celulit pod određenim svjetlom dolazi do izražaja. Ovaj tekst ovdje je kako bi se zapitali je li ovaj život kojega smo izgradili oko like-ova na instagramu ili fejsu ono što želimo živjeti, trebaju li nam ostali zavidjeti na našem uzbudljivom životu kako bi se osjećali vrijedno? Trebamo li izgledati kao da ne starimo, kao da nam gravitacija ne vuče kožu i tijelo prema tlu? Hoćemo li tada biti zadovoljni?

Ili bi jednostavno trebali živjeti svojim životom, punim plućima, onako kako nas to čini sretnima?

Zato, ako ti se ta haljina sviđa, obuci ju, tvoj celulit, tvoje dlake, tvoji nedostaci, oni ne pokazuju koliko vrijediš. Svi oni mogu nestati, celulit se može izgladiti, dlake počupati, no ono što ne može riješiti kozmetičar i poprilična svota novaca jeste tvoja osobnost.

Budi ono što jesi, zaboravi na savršeno tijelo, na savršen život.
Raduj se onome što imaš i vidjet ćeš da će i tvoje naizgled nesavršeno ljeto biti, definitivno ne savršeno, već naprosto lijepo, ugodno i ispunjavajuće.

Zaboravi na tuđe primjedbe, na trendove, na popularne stvari kojima nam mediji bodu oči. Ne slušaj ih. Budi ti, jer u svijetu gdje svi glume naizgled savršene lutke, vidjeti stvarno ljudsko biće koje poštuje sebe i sve svoje mane, pravo je osvježenje koje ti niti jedno ljetovanje neće pružiti.