VIRGIN GALACTIC

Virgin Galactic je kompanija u vlasništvu Virgin Grupe Sir Richarda Bransona sa sjedištem u SAD-u, u Kaliforniji. Osnovana je 2004. i bave se razvojem letjelica odnosno raketa za svemir čija ja svrha svemirski turizam.

Virgin Grupa u svojem vlasništvu ima i zrakoplovnu kompaniju Virgin Atlantic i produkcijsku kuću Virgin Records s kojom je zapravo i sve počelo. Trenutno je u vlasništvu Virgin Grupe nekoliko stotina kompanija, većina s imenom Virgin. Čak su imali i Virgin Colu koja nije bila baš najuspješnija pa je propala.

Imali su nesreću 2014. godine kada je pilot smrtno stradao zbog eksplozije letjelice, no nastavili su s radom i 5. travnja 2018. godine uspješno su lansirali letjelicu i sigurno se vratili natrag na Zemlju što bi značilo da će, nakon još mnogo testiranja, najvjerojatnije za koju godinu početi prevoziti putnike. Uz samo gledanje svemira to bi omogućilo i brže letenje do bilo kojeg odredišta na Zemlji što u planu ima i kompanija SpaceX. Za razliku od SpaceX-a gdje je letjelica raketa, Virgin Atlantic ima svoju raketu, sličnu kao Space Shuttle, samo mnogo manju. Do određene visine stigne posebnim zrakoplovom koji je zatim ispusti i zatim se uključe motori rakete te izađe iz Zemljine orbite.

    

Svemirska utrka je očito ponovno započela, ali trenutno više nije između država nego kompanija, a možda se utrka pretvori i u utrku država protiv kompanija.

Svemirskim turizmom omogućili bi gotovo svakome otići u svemir ili barem onima koji imaju „malo“ više novaca. U svakom slučaju kad je u pitanju razvoj tehnologije, a pogotovo svemirske, dobro je za čitavo čovječanstvo jer jednog dana možda ljudi počnu kolonizirati Mjesec, Mars, pa čak i druge solarne sustave, a to se s obzirom na današnji porast broja svjetske populacije čini neizbježnim ako uz sve to dodamo i činjenicu da jednoga dana Zemlja neće biti pogodna za život zbog starenja Sunca koje se s vremenom širi i očekuje se da će za oko pet milijardi godina „progutati“ Zemlju. Stoga razlog globalnom zatopljenju baš i nisu samo staklenički plinovi nego i ostali neizbježni procesi u svemiru.

Uz sve moguće pogodnosti razvoja svemirske tehnologije, prvenstveno one na Zemlji pošto se istraživanjem svemira otkrilo mnogo toga što je još korisnije na samoj Zemlji, biti će još jedna prednost, a to je da će teoretičari zavjera, barem oni koji tvrde da je Zemlja ravna ploča, svojim vlastitim očima moći vidjeti okruglu Zemlju.

Postoje razna stajališta oko svemirskog turizma, pa tako postoje oni koji smatraju da je to samo bacanje novca i izum za one bogate, ali i oni koji smatraju da je to dobro jer će se na taj način razviti ne samo tehnologija nego i svijest o svemiru, ali možda bude i više ulaganja u svemirska istraživanja isto kao što je bilo i s otkrićem novih kontinenata i kolonizacijom, pa možda budemo uskoro imali novog Kolumba.