Motovun -Poreč 22.5.2017.

Učenici prvih razreda (1.o, 1.f, 1.em, 1.d) u utorak 22. svibnja sudjelovali su na terenskoj nastavi iz povijesti u pratnji profesorica Sanje Gregorinić i Dijane Muškardin.

Usprkos lošem vremenu učenici su posjetili Motovun i Poreč te uz pratnju stručnih vodiča naučili brojne zanimljivosti o povijesti tih gradova.. Cilj je bio otkriti baštinu (zavičajnu povijest) neposrednim i samostalnim kontaktom,  kroz predviđeno vođenje i zadane zadatke. U Motovunu su učenici nakon stručnog vodstva profesorice Maje Large, ispunjavali nastavni  listić.

Ishodi ove terenske nastave bili su usporediti na temelju povijesnih izvora na samom terenu rimsku vlast na području  Motovuna i Poreča kroz najmanje tri elementa i objasniti  ih te izraditi video uradak ili plakat o prošlosti srednjovjekovnih gradića koja će sadržavati elemente multikulturalnosti i međupredmetne povezanosti. Kroz razgled Motovuna i Poreča učenici su mogli uočiti specifičnosti zavičaja kroz njegovu tisućljetnu multikulturalnost te utvrditi nužnosti međusobnog uvažavanja i snošljivosti vjerske, nacionalne, kulturne. Kroz Poreč su nas stručno vodile kustosice Zavičajnog muzeja Poreča. Terenska nastava odrađena je prema predviđenom nastavnom planu i programu iz povijesti.