Obilježavanje Dana medijske pismenosti – “Djeca upoznaju medije”

Sigurno već svi znate onu staru: “Pa ovo je 21. stoljeće”.  Eh to 21. stoljeće u našu je svakidašnjicu donijelo mnogo novina! Zamislite samo da su onima iz srednjega vijeka rekli da će u budućnosti biti moguće nazvati nekoga stotinama kilometara daleko i da će postojati nešto što se zove internet, vjerojatno bi ih proglasili ludima! Ali mi smo ipak sretnici koji žive u moderno doba, prepuno raznih mogućnosti.

Upravo zbog mnoštva raznih medija koji danas postoje  i Ured -a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokrenula je Dane medijske pismenosti odnosno projekt Djeca upoznaju medije. Od 19. do 21. travnja 2018., ali i tijekom cijele druge polovice travnja odvijale su se brojne aktivnosti i događanja kojima je cilj bio informirati i educirati djecu, roditelje, nastavnike i odgojitelje o toj važnoj temi i vještini.

Kako u našoj školi imamo nadarene novinare, učenike koji pišu za e-novine, one koji vode svoju radio emisiju pa čak i youtubere, naša je knjižničarka prof. Majda Milevoj Klapčić odlučila povesti nas u Rijeku u posjet Novom Listu i HRT centru. Prvi medij koji se proširio svijetom bile su novine, zato je ovaj posjet bio zaista prigodan. U posjeti je sudjelovalo 14 učenika iz prvih, drugih i trećih razred naše škole. 

U Novom Listu dočekala nas je vesela atmosfera koja me ugodno iznenadila jer sam ja očekivala ozbiljne i povučene novinare koji žure kako bi što brže završili svoj članak, a upravo suprotno, svi su s nama rado podijelili svoj dio posla. Prvi zadatak svakog novinara je istraživanje, stoga su nas za početak upoznali s odabirom tema i kretanjem na terene tj. prikupljanjem informacija za kvalitetan članak. Nakon toga saznali smo kako grafički uređivati novine, a imali smo i tu čast da vidimo kako izgleda samo tiskanje novina!

Upoznali smo se s radom HRT centra Rijeka u sklopu kojeg su smješteni Hrvatski radio Rijeka i Tv centar.  To je ujedno i najveći Tv studio iz kojeg se emitira Županijska panorama, svaki dan osim srijede kada se emitira iz Pule. Vidjeli smo kako se emitira program live iz radio etera, kako se rade vijesti, upoznali se sa službom za govor i lektoriranjem (oni koji paze da se lijepo i pravilno izgovara i piše).

Nakon posjeta ispunili smo i online anketu o provedenoj edukaciji. Sveukupno je u projektu sudjelovalo 90 škola u Hrvatskoj, od čega samo 3 iz Istre.

Ovaj posjet iznimno važnim medijima današnjice radiju, televiziji i novinama, ostavio je na nas jako pozitivan dojam. Neki učenici su čak izjavili kako ih je ovaj izlet zainteresirao i usmjerio ka fakultetima medijskog opredjeljenja! Nadamo se onda novim novinarima na Labinštini i priželjkujemo još ovakvih projekata.