Noć knjige i “Žene koje su obilježile” u SŠMB

Dana 23.travnja .2018. otvorena je izložba „Žene koje su obilježile…“ povodom  “Noći knjige” u školskoj knjižnici SŠMB

Život žena kroz povijest nije uvijek bio jednostavan, a to sada bolje znaju i učenici drugog razreda gimnazije koji pohađaju izbornu nastavu povijesti. U protekla dva mjeseca naporno su radili na projektu istraživanja žena kroz povijest, a cilj  je bio slikovito predstaviti život žena kroz povijest, osvijestiti prava žena danas i potaknuti da se priča o ženama koje nam mogu biti uzor ili inspiracija u poslovnom ili osobnom životu.

Kao rezultat istraživanja učenice su uz vodstvo prof. Sanje Gregorinić u našoj školskoj knjižnici postavile izložbu “Žene koje su obilježile”, na kojoj se kronološki prikazuju žene koje su obilježile pojedina razdoblja povijesti. Putem  fotografija i teksta odnosno biografija tih žena prikazano je kako se mijenjao položaj žena kroz povijest. Za većinu žena imamo u školskoj knjižnici knjige koje pričaju o njima ili koje su one napisale pa su i knjige izložene povodom “Noći knjiga”, a i kako bi se potaknulo čitanje kod učenika. Izložbu čini 35 žena iz svih razdoblja povijesti te iz različitih područja djelovanja pa tako imamo vladarice, političarke, glumice, princeze, umjetnice, znanstvenice, književnice, sportašice, učiteljice i modne ikone…

Učenice izborne nastave Nika Janko, Matea Peršić, Stefani Ilić, Maria Oroshi i Erika Jakupović predstavile su nam prava žena kroz povijest i tako uvele u izložbu. O životu žena u povijesti možete pročitati u našem drugom članku : http://pointenovinessmb.com/2018/04/24/polozaj-zena-kroz-povijest/.

Kako ne bismo bili samo u povijesti, povodom Noći knjiga program su uveličali i naši maturanti Lukas Bašić i Petar Alilović tj. bend imenom Ne znam koji su nam na gitari odsvirali nekoliko lijepih pjesama, čijih su sami autori. Svoju poeziju recitirali su učenica Vanesa Aničić i profesor Daniel Mohorović, a  učenica Lucija Miletić recitirala je pjesmu  “Kolor” autorice Elis Lovrić.

Naravno prisutne su svojim kratkim govorima pozdravile i organizatorice ovog događaja, na početku profesorica Sanja Gregorinić, a na kraju knjižničarka Majda Milevoj Klapčić, koje su se zahvalile prisutnima te zaželjele još ovakvih druženja. Kroz cijeli program vodila nas je naša uvijek dobro raspoložena Anđelika Licul.

Pozivamo svih da posjete izložbu “Žene koje su obilježile” koja će biti otvorena do kraja nastavne godine u školskoj knjižnici SŠMB, dobrodošli su svi učenici, profesori i naravno građani. Ovim putem zahvaljujemo se i sponzorima izložbe Apoloniji d.o.o,  Stomatološkoj ordinaciji Roberta Klapčića i Copyboxu.

Naš zadatak je da cijenimo naporan rad žena kroz povijest i da budemo ponosne na one žene koje su nam omogućile život koji mi danas živimo. Zato smo osmislile ovu izložbu koja nas vodi kroz prava žena u povijesti jer naša borba traje i dan danas!

Isto tako naš zadatak u školi je da potičemo čitanje i razmišljanje, a ova izložba i ove  žene nas mogu potaknuti upravo na to!