Rimac C_Two

Rimac C_Two

Hrvatska automobilska kompanija Rimac Automobili u vlasništvu hrvatskog poduzetnika i inovatora Mate Rimca je predstavila, nakon prvog modela Concep One, novi model C_Two u Ženevi.
Do nedavno, vjerojatno nitko ne bi ni pomislio da bi se u Hrvatskoj proizveo automobil, a još manje da bi to učinila neka hrvatska kompanija.

Taj novi električni superautomobil može postići brzinu od 412 km/h. Ubrzava do 100 km/h za samo 1,97 sekundi, a domet mu je oko 650 kilometara s jednim punjenjem. Ima nevjerojatnih 1914 konjskih snaga, četiri motora i pogon na sve kotače. Ima sustav aktivne aerodinamike, električni volan i električne kočnice, ali isto tako opremljen je Brembo kočnicama s karbon-keramičkim diskovima. Dodali su i Pastor vatrogasni aparat. Koliko su dobri ti vatrogasni aparati hrvatske proizvodnje pokazuje i sama činjenica da je Pastorovim vatrogasnim aparatima opremljen i Europski parlament. Rimac se i sam hvali činjenicom da su njegovi automobili u potpunosti sastavljeni u Hrvatskoj i da su čak i većinu dijelova proizvele hrvatske firme.
Opremljen je tehnologijom koja može postići autonomnu vožnju do 4. razine. Ima 8 kamera, radare i ultrazvučne senzore. Opremljen je sustavom prepoznavanja lica kako bi vozač bez posezanja za ključem mogao otključati automobil.

Bit će proizveden u samo 150 primjeraka, svaki će koštati 1,7 milijuna eura, a prema najnovijim informacijama svi primjerci su već rasprodani, čak prije nego što se počeo proizvoditi .

Najnovija je vijest da Rimac Automobili, zajedno s kineskom Camel grupom, gradi tvornicu baterija u Kini vrijednu milijardu kuna. Rimac će uložiti znanje i oko 5 milijuna eura i dobiti 40% vlasništva, a ostatak će uložiti Camel grupa. Rimac smatra Kinu važnom zbog toga što Kina predstavlja najveće tržište električnih automobila što nije ni čudno s obzirom na više od milijardu stanovnika i problem zagađenja zraka u velikim gradovima.

Rimac i sam kaže kako svoje električne automobile ne proizvodi primarno zbog ekoloških razloga, već zbog toga što električni automobili mogu postići mnogo bolje rezultate kao brzi sportski automobili.

Nedavno sam gledao kako prema najnovijim istraživanjima električni automobili zapravo mnogo više onečišćuju okoliš zbog toga što se odmah u proizvodnji stvori tri puta više štetnih plinova, uglavnom zbog baterija koje se moraju mijenjati svakih 10 godina pa čak i ranije ukoliko se koristi brzo punjenje. Isto tako većina električne struje proizvedena je iz ugljena i sličnih izvora, pa kad se dodaju gubitci u mreži i slično onda se dolazi do rezultata da sve dok većina struje ne bude dolazila iz obnovljivih izvora, električni automobili zagađivati će više.