Zašto su školski projekti super stvar?

Škola je jedna velika obaveza. Uzmemo li u obzir ispite, zadaće, učenje te svako drugo kvalitetno spremanje za školu, ne ostaje nam baš vremena za bacanje.

Onda dođemo u školu, bjesni jer smo za vikend morali učiti te nismo mogli ići van s prijateljima, a ondje nas dočeka vijest da je u toku novi školski projekt. Prva misao većine? „Drži to dalje od mene!“

Izlazimo van, bavimo se nekim sportom, prakticiramo neku umjetnost, nevažno čime se bavimo, uvijek nađemo malo vremena ono što želimo raditi. Ali kada netko spomene školske projekte, mnogi poniknu glavom, mnogi se brane onim već dobro iskorištenim pitanjem „odakle mi vremena za to?“, a neki spremno prihvate novi izazov.

Iako škola doista oduzima mnogo vremena i bez projekata, želim vas barem djelomično pokazati zašto su projekti zapravo super stvar.

Školski projekti su projekti koji mogu trajati svega nekoliko tjedana ili mjeseci, pa se do nekoliko godina, ovisno o temi, složenosti i organizaciji samog projekta.

Oni mogu biti na školskoj, gradskoj, općinskoj, državnoj pa čak i na međunarodnoj razini gdje možete surađivati sa učenicima iz drugih država.

Kako i sama imam iskustva s projektima, mogu sasvim pouzdano reći kako ima više pozitivnih nego negativnih stvari u vezi školskih projekata.

Projekti kao takvi iziskuju dosta vremena. Ako niste kao radoholičar kao ja, na pomisao da ćete u svoje slobodno vrijeme raditi istraživanja, tražiti podatke te slagati prezentacije, vjerojatno ćete zakolutati očima i glasno otpuhnuti.

Morate se doista potruditi i naraditi ako želite dobiti neke rezultate iz svega toga, vrlo često treba kopati po arhivima, raditi kemijske analize ili svakog tjedna mjeriti određene stvari, a sve od navedenog traži vašu koncentraciju.

Nadalje, nisu baš tako jednostavni. Može se desiti da ćete raditi na građi koju ćete razumjeti koliko i redoks reakcije – vrlo slabo. Tu se javlja problem da ćete morati sami sebe naučiti kako se naučiti razumjeti tu građu. Da, dobro ste pročitali, nije pogrešno napisano. 😛

No, iako su ove „loše“ strane dovoljne da vas odvrate od svakog projekta, sačekajte one dobre, jer su itekako bolje od ovih gubitaka.

Kroz školske projekte, ali i sve projekte općenito, razvijate svoju sposobnost analitičkog razmišljanja i povezivanja. Učite se komunicirati s ljudima izlažući svoj projekt. Također, učite prezentirati projekte i učite se javnom govoru, a to je super stvar jer na taj način vježbate za svoj daljnji život. Učite se timskom radu koji će vam danas – sutra u bilo kojem poslu biti najvažnija stvar.

Upoznajete druge ljude i sklapate prijateljstva, posebice ako ste sudionik nekog međunarodnog projekta, učite različite jezike te širite svoju toleranciju prema različitim kulturama.

I kao šlag na torti, razmjene i putovanja.

Vjerojatno ćete zbog projekata imati priliku otići na razmjenu u drugu državu, ili pak proputovati svoju. Ja sam zbog projekta nazvanog „Nalazišta amfora na istočnoj obali Istre“ bila na otoku Visu 5 dana. Kud ćeš bolje?

Ako još niste sigurni koliko su projekti dobri, sudjelujte u jednom. Barem vam ja to toplo preporučam. 😊