Maškare, ča moru maškare…

Svi mi ponekad nosimo maske, ali ovo nije članak o onim maskama koji ljudi nose stvarajući lažnu sliku o sebi…  NE, ovo će biti članak u kojem ću vas naučiti nešto više o maškarama, tj. pokladama 🙂

Pa krenimo…

Poklade, maškare, bušari, fašnik, karneval, pust... sve su to različiti nazivi koje koristimo u razdoblju od Nove godine pa sve do Čiste srijede, koja nam ove godine pada na današnji dan, kada nam započinje i korizma.

Sveta tri kralja posljednji je dan božićnog ciklusa. U starome Rimu u to doba godine održavale su se brojne svetkovine pod maskama – Saturnalije i Januarske kalende. Te poganske običaje Crkva je nastojala kristijanizirati pa je to razdoblje nazvala svetom dvanaestodnevnicom. Poganske maškare raspršile su se potom u vremenu koje im je ostalo između Sveta tri kralja i korizme. U srednjem vijeku one su značile početak Nove godine, a uz taj dan je u mnogim europskim krajevima vezana i tradicija biranja jednodnevnih kraljeva, to je službeni početak pokladnoga razdoblja.

Prvobitno značenje karnevalskih tradicija je zaštitno tj. cilj je bio zastrašivanje demona, zlih sila, duhova kako bi ih se udaljilo od ljudi, stoke, stanova itd.

Za sam naziv karneval postoji nekoliko tumačenja – može mu izvor biti u latinskom pokladnom uzviku “carne vale!” koji znači “zbogom meso!” ili od latinskoga “carrus navalis” što znači “lađa na kolima”, koja se nekada vozila po srednjoj Europi u pokladnim povorkama.

U pokladama, karnevalu, uočljiv je lik Karnevala koji je u naše krajeve stigao iz zapadno europskih zemalja. To je figura izrađena od slame, dronjaka, staroga odijela, a naziva se karnevalkrnjo (Dalmacija), pust (Istra i Primorje) i slično. Uz njega su stalno i određena lica: obično sudac, krvnik, branitelj, tužitelj i drugi  s primjerenim grotesknim maskama, koji ga prate i na nekom, tradicijom utvrđenom mjestu, izvode “dramatski” prikaz – suđenje tome “zlotvoru”. Nakon “suđenja”, karneval se svečano utopi, objesi ili spaljuje.

Najpoznatiji karnevali na svijetu su u Rio de Janeiru, Veneciji, Montevideu, Trinidadu i Tobagu, New Orleansu, Bazelu, Mazaltanu, a na toj listi najvećih karnevala našao se i onaj u našoj lijepoj Rijeci.

A sada kada smo završili ovaj teoretski dio, vrijeme je da vam kažem kako ja obilježavam to maškarano vrijeme. Moja nona po starinskom običaju uvijek peče krofne, koje ja obožavam, stoga za mene ne vrijedi da u teretanu idem nakon zimskih praznika, već nakon maškara. 😀 Kada sam bila malena, ja i moji prijatelji maskirali bismo se u bilo što, što bi našli zabačeno na kraju ormara i onda redovito kucali ljudima na vrata i vikali maškareeeee. Mogu reći da smo bili pravi mali biznismeni, uvijek bi se iz maškara vratili puni jaja, pancete, voća, a znala se tu naći i pokoja novčanica. Mi ne bismo dijelili jaja, već bi netko od naših roditelja napravio kajganu i onda bismo svi skupa veselo pojeli ono što smo dobili. Bilo je to pravo malo druženje…

Otkako sam prerasla to doba kucanja ljudima na vrata i vikanja maškare, nisam odustala i od maskiranja. U maškare idem sa svojima iz sela, zovemo se Maškare iz Štrmca, nije neko maštovito ime, ali su nam kostimi zato baš super. 😀 Bili smo skijaši, bebe, Španjolci, gusari, vještice, a tko zna što ćemo biti sljedeće godine?

Da ne duljim… ne preostaje mi samo nego pitati vas što ćete vi biti sljedeće godine u maškarama???