Falcon Heavy – korak bliže Marsu

Američka kompanija SpaceX uspješno je lansirala raketu u svemir naziva Falcon Heavy,06. veljače 2018. godine u 15:45 po vremenskoj zoni UTC -5:00. Kao teret za prvi testni let poslužio je Tesla Roadster, automobil kompanije Tesla u vlasništvu osnivača SpaceX-a Elona Muska. Lansiranje automobila bila je ujedno i promocija tog automobila koji još nije došao u prodaju.

Raketa može prevoziti i astronaute u svemir te je sposobna otići do Mjeseca, pa čak i Marsa što je zapravo za kompaniju i najvažnije, ali je za sada predviđeno slanje satelita čime se SpaceX već mnogo godina financira. Cilj SpaceX-a je poslati čovjeka na Mars i ujedno kolonizirati mars kako bi čovjek postao multiplanetarno biće.

Najveća posebnost ove rakete nije samo njena veličina s obzirom da je to jedna od najvećih raketa ikad napravljena, već njena iskoristivost odnosno mogućnost višekratnog korištenja. Naime, raketa je napravljena od četiri modula od kojih se tri modula vraćaju natrag na Zemlju kako bi se mogli više puta slati u svemir za razliku od uobičajene prakse uništavanja raketa povratkom na Zemlju. Do sada u toj mjeri to nitko nije uspio napraviti, a moram napomenuti da je i njihova već dobro poznata raketa Falcon 9 prva koja je uspjela okomito sletiti na oceansku plutajuću platformu. Ponovna upotrebljivost tih skupocjenih raketa značajno će sniziti cijenu lansiranja koja je inače izuzetno skupa.

Što se tiče samog vraćanja na Zemlju zanimljivo je to što se moduli vraćaju okomito na Zemlju. Dva modula Falcon Heavy rakete okomito slijeću na kopnene platforme dok se onaj treći, koji se odvaja nešto kasnije, okomito spušta na plutajuću platformu.

Lansiranje je prošlo gotovo savršeno, ali nažalost treći modul nije sletio po planu i umjesto polaganog slijetanja na plutajuću platformu velikom brzinom sjurio se u ocean. To ne znači neuspjeh lansiranja jer i ona dva uspješno vraćena modula su veliki uspjeh kompanije, a poboljšanjima nakon uviđenih grešaka na testnom letu one će biti ispravljene, a mi Zemljani biti ćemo bliže Marsu. Uostalom, ostale rakete drugih kompanija ili država nisu ni mali dio ovog lansiranja uspjele postići.
Da bi cijela priča bila još bolja dva modula su prošle godine već bila u svemiru.

Za one koje zanimaju za brojke visina rakete je 70 metara, širina 3,66 metara, masa joj je 1420,8 tona, a nosivost 54.400 kilograma za Nisku Zemljinu Orbitu i 13.600 kilograma za orbitu Marsa.

U nastavku slijedi ono najzanimljivije – animacija lansiranja i videozapis lansiranja u cijelosti: