Vjerodostojnost sjećanja

Koje je vaše prvo sjećanje? Što se događa sa našim sjećanjima iz prošlosti? Jesu li ona vjerodostojna?

Čitajući knjigu Tvornica nostalgije nizozemskog profesora psihologije, Douwe Draaisme, shvatila sam koliko su naša sjećanja više – manje nepouzdana.

Naime, Tvornica nostalgije knjiga je koja govori o pamćenju, sjećanjima te kako starost utječe na iste. U toj knjizi čovjek dođe do saznanja kako su sjećanja ponekad vrlo nepouzdana. Sjećanje na neki događaj iz djetinjstva nije sasvim točan prikaz onoga što se zapravo dogodilo.

Ono što se događa sa sjećanjima jeste to da sva naša znanja te trenutna situacija u kojoj se nalazimo, utječu na to kakvo će naše sjećanje biti. Naravno, sama tema sjećanja se ne mijenja, no naši osjećaji te naša percepcija toga što se u sjećanju odigrava uvelike se mijenja, tako da ćemo ponekad na sjećanje o prijateljima iz djetinjstva ili adolescencije gledati sasvim drukčije nego što smo to gledali kada su ta sjećanja bila stvarnost.

Kako starimo i sazrijevamo, kako učimo i prikupljamo informacije, sama naša sjećanja postaju obogaćena i tako se naše prvotno sjećanje mijenja, zato i jeste upitno koliko su ta naša sjećanja vjerodostojna.

Što se tiče pak starenja i pamćenja, nije li čudno kako upravo kod starijih uočavamo kršenje pravila o pamćenju koje glasi da se starije informacije lakše zaboravljaju? A baš kod starijih ljudi upravo su najranija sjećanja toliko svježa, a ona novija se lakše zaboravljaju što dokazuju brojne priče koje svi stariji vole pričati, a započinju otprilike ovako: „kad sam ja bio mali…“ ili „u moje vrijeme…“

No, ne želim Vam otkriti sve odjednom.

Više o reminiscenciji, sjećanjima i pamćenju možete pročitati u spomenutoj knjizi, a ako ste strpljivi možete i počekati novi članak. 😉