Jastuk je turska riječ?!

I ne samo jastuk…. Hrvatski jezik je kao i drugi jezici veoma poseban, pogotovo njegovim govornicima. Poznato je da mnoge riječi koje svakodnevno upotrebljavamo vuku korijene iz drugih jezika. Povezano s domaćom zadaćom iz povijesti, odlučila sam istražiti koje riječi, ali i običaji vuku korijene iz turskog jezika i kulture.

Najprije da definiram turcizme, to su riječi posuđene iz turskog jezika ili su došle do nas posredovanjem turskoga jezika. Turcizama ima u svim balkanskim jezicima, a ponajviše u nama susjednoj Bosni i Hercegovini.  U hrvatskom jeziku mogu se nabrojati brojni turcizmi, a ja sam ovdje izvukla samo one najzanimljivije koje svakodnevno koristite: šećer, kava, čaj, bakar, badem, alat, bubreg, čarapa, džep, jastuk, jogurt, krevet, kutija, majmun, pamuk, rakija, tava, sat, top, boja, limun, sapun, tambura, torba, hajde, tek, barem, džamija….

Ove riječi koristimo svakodnevno u standardnom jeziku te ne postoje neke hrvatske ,,verzije” ovih riječi. Osim ovih riječi, česti su i žargonizmi došli iz turske kao na primjer: alka, barjak, baksuz, bećar, dernek, dušman, kapija, kusur, komšija, minđuša, tulum.

Za ovu delikatesu svi znaju da je iz Turske, a to je burek (börek). Postoji više vrsta bureka, a česte su i rasprave oko imena određenih vrsta bureka te jesu li to uopće bureci. U Bosni je burek samo onaj s mesom, a mi smo malo pobrkali lonce pa nam je burek i sa sirom.

Tradicionalno se tvrdilo da turska djevojka nije spremna za udaju ukoliko nije savladala umjetnost pripreme bureka. Iako to više nije slučaj, burek je jedan od simbola turske kuhinje. Konzumira se kao glavno jelo ili međuobrok, a riječ je o jelu od tankih slojeva tijesta punjenih ukusnim punjenjem od mesa.

Osim bureka, još su nam brojne slastice prenijeli turci, a najpoznatija je svakako baklava. Od turske hrane još ću spomenuti: čevape, kebab, sarme…

Iz Turske nam je stigao i napitak bez kojeg ne možemo zamisliti početak dana, a to je, možete pogoditi, kava.

U Turskoj se običaj ispijanja kave razvija u vrijeme vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog, kada je najvjerojatnije došla s područja Etiopije i Jemena. Ispijanje kave je postalo toliko popularno da su državne vlasti bile prisiljene nekoliko puta uvoditi zabranu konzumiranja kave, smatrajući kako to oduzima previše vremena sultanovim podanicima. Unatoč zabranama, kava nije izgubila svoju popularnost, te se već polovicom 16. stoljeća u Istanbulu otvaraju prve kavane. Tu su se s kavom susreli i venecijanski trgovci te je prenijeli u Europu.

Najpopularnije piće u Turskoj danas ipak nije kava već čaj.  Kava je prevladavala do Prvoga svjetskoga rata, a nakon je zbog visokih cijena prevladao čaj iz domaćih područja Turske (obale Crnog mora). Serviranje čaja gostima je vid ljubaznosti u Turskoj što možete vidjeti i u turskim sapunicama. Njih sam ostavila za kraj kao najistaknutiju stvar koju su Turci donijeli u Hrvatsku, a odnosi se na današnje vrijeme. Od prvih turskih sapunica koje su se počele prikazivati na malim ekranima prošlo je dosta godina, a njihov utjecaj je snažan, jer budimo realni, na rijetko kojem televizijskom kanalu ne naiđemo na neku tursku sapunicu.

I za kraj napomenuti ću da su Turci Osmanlije vladali Balkanom oko 4. stoljeća – nekim dijelovima više, nekim manje, a sudeći po sapunicama vladaju i dan danas. 🙂