Terenska nastava – Venecija

U srijedu, 22. studenog 2017. učenici gimnazijskih razreda i 4. razreda elektrotehnike posjetili su grad na 118 otočića, grad karnevala i gondola – Veneciju. Uz to su posjetili još i izložbu Demiena Hirsta, najbogatijeg umjetnika današnjice. Voditeljice i organizatorice terenske nastave bile su profesorice Alida Blašković Koroljević, Karla Golja Milevoj, Laura Kokot i Sanja Gregorinić.

Venecija je smještena u talijanskoj regiji Venetto, a još je od 9. stoljeća poznata kao središte nezavisne Mletačke Republike. Kako je Venecija još od tih davnih vremena bila vrlo jaka i moćna sila, bila je poznata i pod nazivima “La Dominante”, odnosno “Dominantna” i “Kraljica Jadrana”.

Smatra se da je Venecija nastala još u 6. stoljeću kada su stanovnici Akvileje progonjeni od Barbara, pobjegli na neke od otoka Venecijanske lagune te su tamo osnovali vojvodstvo s duždem na čelu. Pošto je Venecija imala dobar geografski položaj, na tom se području razvila jaka trgovina te je ona bila posrednik između istoka i zapada. Također je bila poznata po proizvodnji stakla koja se i danas odvija na otoku Muranu u Venecijanskom zaljevu.

Venecija je danas grad prepun povijesnih i kulturnih znamenitosti pa smo na ovoj terenskoj nastavi i posjetili neke najznačajnije. Najprije smo se brodićem uputili do Trga sv. Marka (zaštitnik Venecije) gdje smo se i iskrcali te krenuli u obilazak grada. To je ujedno i najveći te glavni trg u Veneciji, a na njemu je smještena Bazilika sv. Marka koja je izgrađena u 9. stoljeću u bizantskom stilu koji karakteriziraju bogatstvo freski, mozaici, kupole i kićenost. Na samom pročelju bazilike je čak 20 kg zlata u mozaicima. Nasuprot bazilici nalazi se dio koji je dao sagraditi Napoleon, a zove se Kraljevska palača. Napoleon je osvojio Mletačku Republiku 1797.godine, te je dao srušiti crkvu San Geminiano na sjevernoj strani trga i izgradio  je krilo zvano Ala Napoleonica, poznato i kao Kraljevska palača, time je Trgu sv. Marka dao današnji izgled. Na trgu se još nalazi Duždeva palača iz razdoblja gotike, koja je služila kao upravno središte države i zvonik sv. Marka visok 98.5 metara koji je ujedno jedan od najviših u Italiji. Duždevu palaču i nekadašnji zatvor spaja poznati Most uzdaha (Ponte dei Sospiri) iza kojeg se krije i jedna legenda. Naime, smatra se da je ovaj most dobio ovo ime zbog toga što je to bio posljednji pogled zatvorenicima na Veneciju koji su imali prilikom odlaska u ćelije iz Duždeve palače.

Najpoznatija i najveća ulica u Veneciji nije kopnena, već vodena, a to je Canal Grande duž kojeg se protežu najljepše palače Venecije kao što su palača Grassi (Palazzo Grassi), Casa d’Oro, Galerija Akademije i Casa Rezzonico. Preko Canala Grande prelaze 3 mosta, a najpoznatiji i najstariji je Most Rialto (Ponte di Rialto), koji većini turista služi za slikanje, pa tako i nama.

Venecija ostavlja bez riječi i govori o bogatoj povijesti i tradiciji Venecije, ali ono što nas je još više oduševilo na ovoj terenskoj nastavi bila je izložba Damiena Hirsta. U palači Grassi i muzeju Punta della Dogana divili smo se izložbi “Blago s brodoloma Nevjerojatnog“.  Stvarno je nevjerojatna jer ne znate što je istinito, a što ne. Želi li prikazati brodolom, mitologiju, današnji svijet, sve je povezano i sve treba gledati kroz vrijeme, Hirst želi spojiti prošlost i sadašnjost, grčku mitologiju sa  pop ikonama današnjice, kao što su PharrellKate MossRihannaMickey Mouse pa tako npr. možete u prikazu egipatske kraljice pronaći i lice Rihanne.

Slikovni rezultat za damien hirst venice           Slikovni rezultat za damien hirst venice

Gdje prestaje iluzija, a počinje istina ne zna se kad izađete s izložbe, ali kao što je Hirst rekao: “Vjerovati u nešto, važnije je i značajnije od istine same”.

Venecija je zaista jedan prekrasan grad koji je nemoguće upoznati i obići u tek par sati, no mi smo uspjeli vidjeti barem ono najvažnije. To je grad prepun skrivenih uličica, grad umjetnosti, grad gondola, karnevala te mostova (sveukupno 350 mostova ili 40 km).

Danas Veneciji prijeti potop i urušavanje zbog neprestanog dizanja razine vode i učestalih poplava tijekom kiša. Zbog toga se provode mnogi skupi projekti u svrhu spašavanja Venecije od daljnjih poplava i urušavanja.

Zato preporučam svim onima koji još uvijek nisu posjetili ovaj grad, da ga posjete dok ne bude prekasno jer je zaista poseban i fascinantan, a hodajući starim ulicama i obilazeći povijesne znamenitosti stvara dojam ponovnog vraćanja u prošlost.

Vraćanje u prošlost i doživljavanje likovnih djela Damiena Hirst, uz komunikaciju na stranim jezicima ostvareni su ciljevi ove terenske nastave.

 

Tekst i foto: Eliza Vickić, Sanja Gregorinić, prof.

Naslovna fotografija: Mirea Franković.