Malala Yousafzai – Žena borac

Jednakost, mir, sloboda… Gotovo se svi ljudi slažu da su te stvari ključne u stvaranju dobrih i kvalitetnih odnosa među ljudima i u svijetu, u obrazovanju, u prijateljstvu, u politici…, a sve je to započelo još u razdoblju prosvjetiteljstva kada se počinju isticati osnovna ljudska prava. Međutim, rijetki su oni koji skupe hrabrosti i odluče progovoriti o ljudskim pravima kako bi barem pokušali promijeniti svijet nabolje.

Malala Yousafzai upravo je jedna od tih rijetkih; žena koja se usudila progovoriti i dignuti svijet na noge. Malala je rođena 1997. u Pakistanu, zemlji gdje su ženama uskraćena mnoga ljudska prava, a muškarci vladaju. Međutim, zahvaljujući njezinim razumnim i upornim roditeljima, a posebno zahvaljujući njezinom ocu, Malala je odgojena na vrlo human i kulturan način. Pošto je njezin otac bio učitelj te je imao školu, pobrinuo se da Malalu poduči kako bi ona stekla svo obrazovanje koje joj se nudi.

Godine 2008. kada su Talibani već zavladali područjima Pakistana, donijeli su zakon o zabrani školovanja djevojčica i uskratili mnoga ženska prava te su počeli vršiti napade na te ženske škole. To je Malali bio glavni povod kako bi započela svoju bitku protiv Talibana i borbu za pravo žena na obrazovanje pa od tada počinje voditi javne govore i pisati blogove za BBC pod nadimkom Gul Makai koji si je nadjenula kako bi sakrila svoj identitet. Samo da naglasim, Mala je u to vrijeme imala samo 11 godina. Ona nastavlja svoje javne govore, pa je 2011. godine dobila prvu pakistansku Državnu nagradu mladeži za mir.

Ali, stvari su se pogoršale 2012. godine kada su Talibani saznali za Malaline javne govore u kojima ih ne podržava te su izvršili napad na nju u kojem je gotovo izgubila život. Malali su trebali mjeseci da se oporavi, ali nakon oporavka ona je još odlučnija nastavila svoju bitku za ženska prava te je osnovala organizaciju pod nazivom Malala Fund.

2014. Malala dobiva Nobelovu nagradu za mir i time postaje najmlađa osoba u povijesti koja je dobila ovu cijenjenu nagradu.

U govoru koji je održala nakon oporavka u Ujedinjenim narodima govori: “Teroristi misle da će promijeniti naše ciljeve i da će zaustaviti naše ambicije. Međutim, ništa se nije promijenilo u mojem životu osim ovoga: slabost, strah i očaj su izumrli. Snaga, moć i hrabrost su se rodile…”

Zahvaljujući osobama poput Malale, ovaj svijet ide prema naprijed. Iako mi mislimo da je jedna osoba nedovoljna da promijeni stvari u svijetu, Malala nam je daje odličan primjer da smo u krivu. Jedna obična djevojčica iz ne tako bogate obitelji, iz države u kojoj je obrazovanje uskraćeno ženama i u kojoj su uvjeti za razvoj nezamislivo teški, u državi gladi i siromaštva, uspjela se probiti ne na razinu države, već na razinu svijeta i širiti svoju misao i cilj. Ona ima samo jedan jednostavan cilj koji nije teško zadovoljiti, a to je pravo na obrazovanje i ravnopravnost te širenje mira u svijetu. Iako je ovaj svijet okrutan, sebičan i nemaran, ona se odlučno bori ne koristeći nasilje, već smatra da se problemi mogu rješiti jedino dobrotom i slogom.

Smatram da je danas u svijetu najveći problem, a pogotovo nas mladih lijenost i nada da će netko drugi napraviti dobro djelo umjesto nas. Ali zaboravljamo da mi moramo biti taj netko jer jedino tako stvari mogu krenuti prema naprijed, a Malala je najbolji primjer za to.