Bogata nam Istra!

Bijela, crvena, siva, maslinovo ulje, pljukanci i fuži, vino… Jednom riječju – Istra.

Istra je najveći hrvatski, ali i jadranski poluotok, smještena je na klimatski vrlo povoljnoj geografskoj lokaciji te zbog toga imamo podnošljiva ljeta i zime.

S obzirom na reljef, vrlo je razveden poluotok, s time da je zapadni dio razvedeniji, ali i nastanjeniji od istočnog dijela.

No, kako su te opće stvari sve već dobro poznate, željela bih se fokusirati na to koliko je naša Istra bogata, ne gospodarski već reljefno i kulturno.

Bogatstvo Istre leži u njezinom šarolikom reljefnom spektruimamo sve, od mora, planina, brežuljaka pa sve do nizina i rijeka. S obzirom na takav reljef, razvila se bogata tradicija i kultura koja se mijenja proporcionalno sa reljefom.

Ako malo razmislimo, jasno ćemo shvatiti koliko nas upravo takva podjela Istre ističe – s jedne strane imamo bijeli krš, s druge crvenicu, a s treće plodnu sivu zemlju.

Značaj takve raznolike zemlje je i u mogućnosti uzgajanja raznih biljnih kultura, primjerice mediteranskog bilja koje uspijeva na kršu, krumpira kojemu je plodna siva zemlja savršena, a crvenica, zemlja bez mnogo humusa no sa izvanrednim upijanjem vode, vrlo je pogodna za uzgoj vinove loze i voća.

Slikovni rezultat za istra vino                                                     Slikovni rezultat za labin narodna nošnja

Glavna odrednica Istre je ipak njezina bogata kulturna baština. Od starih običaja, napjeva, ručnih radova pa sve do plesova, Istra je sačuvala svoju povijest vrlo živom te se nadam kako se to neće promijeniti na gore. Osim toga, Istra je dijalektalno vrlo raskošna – gotovo svako sela ima svoju verziju dijaletkalnog govora.

Ako vaša baka kaže barkon, vi puneštra, a netko treći pak ukno – sve je to jedna te ista stvar – prozor!
Svi ti silni nazivi za istu stvar govore nam kako je dijalekt u Istri itekako bogat.

Naravno, kao poluotok, Istra ima razvijen turizam, kako primorski, tako i seoski. Ako se netko zaželi mora dođe do obale, ako se netko pak zaželi mirnog, starinskog života, uđe u unutrašnjost Istre i pronađe seoski turizam koji mu odgovara!

Slikovni rezultat za istra               Pula Aerial View.jpg

 

To da je Istra, žargonom rečeno „zakon“, govori i činjenica da je po Istri nazvan i jedan asteroid kojega je otkrio Johann Palisa!

No, ne možemo samo hvaliti Istru, a na ostale dijelove Lijepe Naše zaboraviti jer oni nisu ni po čemu manje vrijedni, no kako sam i sama iz Istre, a svatko hvali svoje, nekako se nadam da je ovo dovoljno opravdanje. 😉

Malo je Hrvata svjesno kako živi u zemlji sa tolikom potencijalom koji je tako malo iskorišten. Imamo more, imamo planine i nizine, te plodne rijeke. Imamo takvo bogatstvo vode i takvu predivnu prirodu da je šteta kako to ne znamo ni iskoristiti, ali ni očuvati.

Tko zna, možda danas sutra shvatimo koliko smo vrijedni!