TED – Technology, Education, Design

Sjediti u školi 6 sati i slušati predavanja zna biti iscrpljujuće. Zašto bi 9 sati istoga bilo zabavnije, interesantnije?

Osim veoma udobnih sjedala, razlog je TED! TED je neprofitna organizacija koja od 1990. održava konferencije svake godine u Montereyu u Kaliforniji. Otada je samo rasla. Godina 2008. označuje početak TEDx-a, neovisnih TED konferencija, a 2012. svijet se upoznao sa TED-Ed-om, napravljen za učitelje cijelog svijeta, da uz fine animacije nauče svoje učenike o svijetu i svemiru i čemu sve ne.

Dana 15. svibnja 2017. održan je TEDxZagreb, sa temom BUILD.FUTURE.NOW. (IZGRADI.BUDUĆNOST.SADA.) i ja sam imao tu čast da slušam predavanja, gdje su 20 govornika, 2 solista, 1 bend, jedna velika plesna skupina i više od tisuću entuzijastičnih gledatelja učinili ovogodišnji TEDxZagreb najboljim do sada!

TEDx je započeo najavom govornika te izvedbama Mie Dimšić, Antonele Doko, rock grupe Luminize i plesne grupe Atomic Dance Factory. Pošto je bilo 20 govornika, ja ću navesti samo one koji su ostavili najbolji dojam, ostale možete pronaći ovdje.

Prvi govornik, Mate Janković, dobro poznati kuhar, pričao je o važnosti očuvanja lokalnih jela i svježih namirnica.

Dejan Nemčić je učitelj geografije, ali ne bilo kakav. On preko Skype-a priča sa hrvatima iz inozemstva, sa svih 7 kontinenata, i tako uči djecu o svijetu, ne samo pričajući o tim mjestima, nego pokazujući im.

Matija Cetinić-Frankos, sa željom da postane poljoprivrednik, shvatio je da trenutačni sustav pati od prevelike kompliciranosti, pa je osmislio aplikaciju za sve poljoprivrednike svijeta: Agrivi.

Najupornija osoba ovoga podneblja svakako je Ivan Mrvoš. Sa svojom ludom idejom pametnih klupa uporno je od grada tražio dozvolu i nakon 90 neuspjelih pokušaja grad mu je napokon dozvolio postavljanje klupa.

Daleko najveću ovaciju dobio je profesor Adrijan Barić, profesor s Fakulteta elektronike i računarstva, pričajući o nelinearnim procesima, poput ljubavi, i kako ih ne bismo smjeli pokušati ukrotiti.

Biti arhitekt nije najlakši posao na svijetu. Još je teže ako su zgrade u pitanju osjetljive tematike, kao na primjer Centar za autizam, ili Osnovna škola za djecu hrvatske i srpske nacionalnosti. Alen Žunić se bavi upravo time i o tome nam je i pričao.

NIšta nije potpuno bez malo komedije. U ovom slučaju tu komediju je dostavila Marina Orsag, pričajući o svojim avanturama u komediji, kako se uz smijeh mogu mijenjati stavovi prema ljudima druge seksualnosti i nacionalnosti.

TEDx je zaključio Ivan Đikić, pričajući o bakterijama, i kako kroz njih možemo saznati više o nama nego što se čini.

TED je jedan događaj kojeg se teško može opisati rječima. Jednostavno morate sami iskusiti TED – Ideje Vrijedne Širenja!

 

Autor Teo Rocco

Rođen ovdje, odrastao ovdje, živim ovdje. Svako ljeto u Danskoj. Gimnazijalac. Volim putovati. Zanimaju me igrice, muzika, nova tehnologija, 3D printanje i robotika. TRUST ME, I'M A GAMER!