Svjetski Tjedan Svemira – 4.-10. listopada

U ponedjeljak, 9. listopada, povodom Svjetskog tjedna svemira, profesor Nedeljko Mandić je uz asistenciju Helene Štemberge i Entonija Ružića održao prezentaciju o svemirskim misijama prošlosti i sadašnjosti, te o onima iz bliske budućnosti.

Predavanje je započelo sa malo povijesti: prvi umjetni satelit u svemiru (Sputnik 1).

Slijedili su Entoni Ružić i Helena Štemberga pričajući o letjelicama Voyager i njihovim misijama, koje su ispale mnogo dulje nego planirane. Vrijedno je i spomenuti letjelicu Cassini, koja je nakon višegodišnjeg istraživanja završila kao plamena kugla u atmosferi Saturna (kao što je i bilo planirano :). Ovaj dramatični završetak je možda inspirirao izvođača Stellardrone da napravi album imenom Between The Rings (Između Prstena).

Iako se čini da jedino što svemirske agencije trenutno rade je šalju ljude na Međunarodnu Svemirsku Postaju, iza kulisa se svašta drugo događa: projekti OSIRIS-Rex, James Webb Space Telescope, LISA, Starshot, ExoMars i Parker Solar Probe su svi bili spomenuti. Zbog stiske s vremenom, ovi projekti su bili prezentirani ukratko, ali oni su puno interesantniji ako se ide u detalje. Možda o nekima napišem članak… 😉

ExoMars, kao što ime sugerira, je plan posjećivanja i mogućeg kolonizianja Marsa. No važno je spomenuti da će na Marsi ići privatne tvrtke kao SpaceX, a ne javne, npr. NASA.

Parker Solar Probe je satelit koji bi kružio oko Sunca, i sakupljao svakakve informacije koje bi unaprijedile naše spoznaje ne samo našega Sunca, nego bilo koje druge zvijezde. Sondu je planirano lansirati 2018. godine.

James Webb Space Telescope je Hubbleov mlađi brat. Pošto je Hubble već pomalo star, James Webb će ga zamijeniti. Sa višestruko boljom optikom, moći ćemo vidjeti nikada jasnije slike dalekih zvijezda.

Meni je najinteresantniji projekt Starshot. To je ideja da se tisuće malih letjelica lansira prema nama najbližoj zvijezdi, Alpha Centauri, pomoću lasera.

U svakom slučaju predavanja su bila jako zanimljiva i nadam se da ćemo svake godine obilježavati tjedan svemira.