SLAVNI RADI SLAVE!?

Slava?! 

Svi znamo da je slava kad je netko poznat, ugledan, jedinstven u nečemu što radi. Ovih dana svatko može postati slavan i to bez nekog posebnog razloga. No kakva  je to slava koja prolazi od danas do sutra? Jesmo li postali robovi društvenih mreža i pritiska društva u kojem svi pokušavaju biti slavni pa makar i na jedan dan, bez obzira na sve? Želimo li slavu samo radi slave?

Gdje su nestale one poznate zvijezde za koje je znao cijeli svijet ili dobro ajde barem cijela država? Zvijezde koje su godinama bile na sceni, morale se dokazivati, pokušavajući dan za danom sve više i jače razvijati talent ne bi li uopće bile zamijećene! Nije ih mazila sreća svaki put jer je uvijek tu postojao netko talentiraniji i zato su morali neprekidno raditi na svojim sposobnostima, ne želeći da postanu jedan od dokaza Darwinove teorije evolucije – OPSTAJE ONAJ TKO JE JAČI!

Bila su to neka prošla vremena. Danas, u generaciji gdje se zvijezdom postaje bez zahtijevanja o poznavanju dobrih manira i lijepog ponašanja, bez posebnih talenata – zvijezda može postati svatko!  Dovoljno je prijaviti se u neki od mnogobrojnih talent show-a pa i ako nemaš talenta, nema veze barem će pričati o tebi (možda i kako si glup, ali sve za slavu, zar ne?). Ukoliko si muškarac možeš se pohvaliti svojom “obdarenošću”, a ako se tebe naziva “boljom polovicom” dovoljno je da pokažeš svoje adute i cijeli će svijet već sutra znati tko si. Ubrzo će svaki časopis ili televizijska emisija željeti izvijestit naciju o vašem hrabrom pothvatu. Pretpostavljam da ćete osvanuti kao oni kojih nije stid svoga tijela, a ono što ste napravili pokušati ćete prikazati pod propagandnim pseudonimom širenja body positive energije!

No, ne mora to biti samo golicanje pred kamerama, možete se roditi kao dijete neke slavne osobe i odmah ste slavni te imate otvoreno više vrata za napredak, nego djeca čiji su roditelji ostali nezamijećeni od tabloidnih portala. Kad odrastete možete se udati/oženiti za neku slavnu osobu i eto već svi novinari pišu o vama, kao da ste otkrili Ameriku.

 

Gdje je sad tu pravda!? NEMA JE! Ali nikada je nije ni bilo i zato se naučite živjeti bez nje, posebice ako mislite biti slavni! Ovo su samo primjeri koji će vas kroz život pomalo živcirati, ali ne dajte da vas život pokoleba jer u svakom trenutku imate priliku biti poput brojnih instant zvjezdica te postati slavni na jedan dan. Kako biste to postigli dovoljno je da napravite neku glupost i osvanete na YouTubeu. Druge solucije su na primjer da krenete u teretanu, počnete kuhati ili izvadite sve iz ormara i pretvorite se u modnu ikonu stvarajući nove modne kombinacije iz ormara vaše mame ili bake. Samo je važno da se uslikate u različitim pozama pa objavite na Instagramu i čekate da skupite što više pratitelja.

Instagram, Facebook, Twitter, Youtube i tko zna koje još društvene mreže su započele s namjerom još jednog oblika podrške sveopće globalizacije, a završile kao platforma gdje se slavan postaje bez puno muke. No nećemo osuđivati te “postadoh zvijezda preko noći”  jer smo svi mi krivi da takve osobe postaju društveni uzori. Jer, da ne obraćamo pažnju na njih, ne klikamo im lajkove i srćeke, ne bi ih ni bilo!

https://www.youtube.com/watch?v=nkMUMroTcTg

No, TKO ZNA ZNA!  Instant zvijezdice imaju slavu pa makar i nakratko. Mislim da uspiju dobro i zaraditi, ako im se posreći da pobijede u nekom showu ili pak skupe koji “milijun” pregleda na Youtubeu, ili “milijun” pratitelja na Instagramu. Zna se da za slavne ne vrijedi ona da krpaju kraj s krajem pa kakvi bi to slavni  bili bez dobre zarade?! Iako su društvene mreže mislile na sve, čini se teško skupiti milijun pregleda ili pratioca da bi mogli zarađivati. Ali nije toliko bitna ni zarada, bitno da smo slavni!

Za kraj na red dolazi i pitanje morala, o kojem  ću vam dopustiti da sami promislite jer danas se rijetki mogu pohvaliti da ih u potpunosti opisuje pridjev načinjen od te riječi i zato nitko od nas ne smije “baciti kamen”, već samo gledati i vrtiti si u glavi film: što bi bilo da danas-sutra besramno prošećete gradom u toplesu (ili možda još bolje goli), netko vas snimi i počnete zarađivati? Biste li postali slavni ili nemoralni?