Obljetnica bitke kod Tonci

Naši srednjoškloci svake godine sudjeluju u obilježavanju obljetnice bitke pod Brdo.  Ove godine u obilježavanju je sudjelovao 2 o razred pod vodstvom prof. povijesti Sanje Gregorinić te u pratnji prof. Daniela Mohorovića i ravnatelja Čedomira Ružića.

Spomen obilježje kod Tonci ili bitka pod Brdo ostala je zapamćena od 13. rujna 1943. do danas. Bila je to prva bitka labinskih partizana protiv njemačke vojske – Rommelove ofenzive koja je prolazila iz Trsta preko Pule na pohod u Rijeku. Njemačke motorizirane jedinice bile su daleko jače od labinskih partizana što je dovelo do gubitka 43 života. Životi su izgubljeni radi slobode i to je jedan od razloga zašto se svake godine treba prisjećati i obilježavati ovaj datum.

Na komemoraciji smo od voditelja Nardonog muzeja Labina Vedrana Kosa čuli kratko predavanje o Drugom svjetskom ratu na našem području. Sudjelovali su i predstavnici druge antifašista Labinštine, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Društva Josip Broz Tito te predstavnici jedinica lokalne samouprave Labinštine.

Položen je vijenac u sjećanje na sve one koji su dali svoje živote u nadi i pokušaju oslobađanja Istre od okupatora.