Kreativna blokada?! Što sad?

Dan za danom stvaraš, pišeš, crtaš, skladaš, sviraš, plešeš, fotografiraš, ma jednostavno kreativno se izražavaš! A onda se jednog dana nađeš toliko kreativno bezvoljnim da je i sama pomisao na stvaranje nečega toliko zamorna i teška da misliš kako je svaka poveznica između umjetnosti i tebe gotova!

Što se to meni dešava? Zašto mi se ne da raditi ono što volim?

E pa, dragi moji, vi ste se našli u kreativnoj blokadi!

Kreativna blokada ili umjetnička blokada je pojava kod koje svaka želja ili volja za stvaranjem i kreativnim izražavanjem nestaje na određeno vrijeme. Ponekad sama želja za stvaranjem ne nestaje, već jednostavno nemate snage za ništa kreativno!

Kao samoprozvani kreativac, znam koliko je bolno biti u takvoj kolotečini, te koliko je još bolnije to što ŽELIM stvarati, no jednostavno zbog nečega NE MOGU!

Zapravo, kada govorimo o kreativnoj blokadi, nije jednostavno shvatiti zašto te zbog čega se ona javlja. Postoje nekoliko tipova kreativnog bloka te nekoliko jednostavnih rješenja za svaki tip – tko zna, možda vam čak i uspiju pomoći!

EMOTIVNA BARIJERA.
Umjetnost nije lak posao, ako ju poslom možemo i nazvati. Od nas zahtjeva koncentraciju, no osim toga i emotivnu staloženost kako bismo sve svoje emotivne vrtloge i zavrzlame mogli prenijeti na naš rad. Biti emotivno staložen kako bi izrazio emotivni kaos? Da, upravo to! Vrlo je teško početi stvarati kada je bujica osjećaja počela još i prije samog početka stvaranja – ako vam se to ikada dogodilo, znate o čemu pričam! Do ovog tipa bloka dolazi zbog utjecaja stresa, nesretnih okolnosti ili pak neke neočekivane situacije koju ste psihološki slabije obradili. Sve što osoba radi dan za danom itekako utječe na umjetnost kojom se bavi. Rješenje? Pokušajte naći neku metodu za smirenje kao što je meditacija, šetnja prirodom, razgovor sa osobama od povjerenja, ili jednostavno slušanje glazbe ili gledanje TV-a.

MENTALNA BLOKADA.
Ponekad previše razmišljamo, previše analiziramo i seciramo svaku pojedinost vezanu uz apsolutno sve što radimo. Ovakav način mišljenja zasigurno neće dopustiti umjetniku da se primi svoje umjetnosti, a kamoli da se izražava – previše ste zaokupljeni razmišljanjem! Rješenje jeste to da jednostavno pokušate ne razmišljati već djelovati – primite se kista, olovke, radija ili fotoaparata i stvarajte!

PREZAUZETOST.
Mi umjetnici imamo tendenciju da si u naletu inspiracije uzmemo previše obaveza, puno više nego što u stvarnosti možemo podnijeti. To nam stvara pritisak te bezvoljnost da uopće išta počnemo, kada znamo da ništa nećemo stići! U ovakvoj situaciji potrebno je odlučiti i prioretizirati što ćemo obaviti te prihvatiti činjenicu da nešto nećemo obaviti.

Svatko kad-tad zapne u kolotečinu iz koje se čini kao da se nikada neće izvući, no istina je da su takva stanja prolazna, a nadam se da sam vam barem malo pomogla kako bi njihova prolaznost bila još brža!
Želim vam uspješno stvaranje! 🙂

 

 

Istaknuta slika preuzeta je sa http://www.krissywhiski.com/single-post/2016/11/29/Artists-Block