1. srpnja za sve astronome!

1. srpnja i astronomija? Ima li to ikakve veze?

Zapravo, na vaše iznenađenje, ima!

Prvog srpnja 2004. godine NASA-ina letjelica Cassini ušla je u Saturnovu orbitu, nakon čak sedam godina putovanja!
Ta nam je letjelica važna zbog toga što je nosila Huygens sondu koja je otpuštena u Titanovu (Saturnov satelit) atmosferu gdje je prikupljala podatke, fotografirala te mapirala tlo.

Drugi astronomsko važni događaj koji pada istoga dana, prvog srpnja, bilo je otkriće Neptunovog prirodnog satelita pod nazivom S/2004 N 1, 2013. godine. Sam satelit, 14. po redu otkriveni, otkriven je uz pomoć Hubble teleskopa, točnije iz njegovih snimaka iz razdoblja od 2004. – 2009. godine.

Za samo otkriće satelita zaslužan je Mark Showalter koji je, onako jer mu je došlo, odlučio proširiti prostor pretraživanja te tako naišao na „očitu točku“ tj, naš satelit!

Iako je prvi srpnja jedan beznačajan datum koji dođe i prođe, toga se dana mogu slaviti neka od ne tako velikih i značajnih astronomskih otkrića, no zato ne manje važnih!

Naravno, na ovaj dan događalo se još štošta nepovezano uz astronomiju kao što je raspuštanje Vojne Krajine, ulazak RH u Europsku Uniju te podnošenje ostavke Ive Sanadera na mjesto predsjednika Vlade Republike Hrvatske i sve stranačke dužnosti u HDZ-u, stoga, ako niste zainteresirani za astronomiju, evo još nekoliko razloga zbog čega je baš taj prvosrpanjski dan važan! 🙂