Izlaganje prezentacije? Što sad?!

Školski dan vam je baš super počeo. Ustali ste se, spremili se i dočekali novi školski dan puni dobre volje i želje za radom. Ali onda se sve promijenilo!

Odjednom vas oblijeva hladan znoj, tresete se, mrači vam se pred očima, želudac vam se stišće… a zbog čega? Jer se je neki profesor sjetio da bi bilo dobro da napravite i izložite prezentaciju na neku temu!

Prezentacije su super onome tko je otvoren i komunikativan, dok je drugima, malo zatvorenijim ljudima, to ipak mnogo neugodnija situacija.

Jesu li „Zašto baš ja! Što sam ja Bogu skrivio/la?!“ prve misli koje vam padnu na pamet kada vam netko kaže da trebate nešto prezentirati? Kako to mučenje pretvoriti iz stopostotne inkvizicije u lagano bockanje iglom?
Ako ste odgovorili potvrdno, ali i ako niste, ovaj je članak definitivno za vas!

Ne mogu reći da se je lako riješiti treme, no ne treba vam nužno svaka prezentacija ili bilo koji javni govor biti strah i trepet stoga vam donosim nekoliko jednostavnih savjeta.

Obavite posao koji trebate obaviti.

Kao prvo treba se baciti na posao i tu prezentaciju ili seminarski rad napraviti odnosno napisati. To je lakši dio posla jer ga obavljate u udobnosti svoga doma ili u nekom poznatom okruženju te nema nikakvog pritiska kojega osjećate kada su sve oči uperene u vas. No sama spoznaja da je prezentacija gotova i spremna za izlaganje prije roka definitivno pomaže kod osjećaja sigurnosti.

Duboko udahnite.

Prije onoga trenutka kada trebate izaći i prezentirati, jednostavno duboko udahnite. Duboko disanje ima vrlo blagotvoran učinak na naš um, pomaže nam da se smirimo i opustimo. Ako vam je zgodno, dok tako duboko dišete kao ribica na suhom 🙂 , pokušajte i zatvoriti oči kako bi taj blagotvoran učinak bio još jači.

Izgradite svoje samopouzdanje.

Samopouzdanje nije važno samo za efektno i zanimljivo prezentiranje, već i za vaš cijeli život općenito! Kada se dobro osjećate u vlastitoj koži logično je da ćete biti smireniji i opušteniji u situacijama kada ste glavno žarište pozornosti! Kada imate pouzdanja u samoga sebe, drugi ljudi to itekako osjete te na taj način potičete i zovete ljude u svoj život i lakše se probijate kroz zavrzlamu u koju se svačiji život ponekad pretvara. No da ne duljim, nešto više o samopouzdanju možete pročitati ovdje.

Suočite se sa svojim izvorom treme i straha.

Istina je kada kažu da ako se suočite sa strahom – više nije toliko strašno! Zbog toga vam kažem da se jednostavno gurate u što više mogućih prezentacija iako će vam svaki atom tijela vikati „pobunaaaaa!“

Za kraj samo želim napomenuti kako nisu i nikada neće biti svi jednako „talentirani“ za javna izlaganja, stoga ako morate naučiti tekst napamet ili ako pak više volite improvizirati, morate znati kako niti jedno niti drugo NE SMIJE određivati koliko ćete vrijednim sami sebe smatrati!