Praznik rada?

HACAT_V46

Svakog 1. svibnja slavi se Praznik rada kojeg mnogi još nazivaju i Prvi maj. Vjerojatno su se mnogi barem jednom zapitali zašto se uopće slavi Praznik rada. U daljnjem tekstu napisat ću nekoliko povijesnih činjenica o Prazniku rada za one koji još uvijek nisu saznali zašto se slavi.

U 19. stoljeću radi jačanja industrijalizacije poslodavci su sve više nemilosrdno iskorištavali radnike. Dobivali su male nadnice, radili su i do 18 sati dnevno i iskorištavala se dječja radna snaga. Zbog takvih uvjeta rada životi radnika bili su na rubu egzistencije i radnici su počeli sve više prosvjedovati. Vrhunac je bio 1. svibnja 1886. kada je oko 40 000 radnika izašlo na ulice Chicaga tražeći zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.
Nakon što je vlast poslala jake policijske snage kako bi prekinuli prosvjed, šest je radnika ubijeno, pedesetak ranjeno, a petero ih je osuđeno na smrt.
Od 1890. godine taj datum postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

U Hrvatskoj su radnici tražili prava navedena u zahtjeve tri osmice 1. svibnja 1890. U Zagrebu je održano niz skupova i prosvjeda, a najveći je održan u zgradi Hrvatskog doma gdje su govornici naglašavali: „Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi“.

U neovisnoj Hrvatskoj 1996. godine Sabor je donio odluku da je 1. svibnja neradni dan koji se obilježava kao praznik pod nazivom Blagdan rada. Taj naziv je 2001. godine promijenjen u Praznik rada.

Kako god ga obilježavali želim Vam svima sretan Praznik rada tj. nerada jer danas nitko ne bi trebao raditi! 🙂