“GREEN SCHOOL” – Erasmus+ KA2

Od 01.09.2015. do 01.09.2017. naša je škola uključena u međunarodni projekt “GREEN SCHOOL” u sklopu Erasmus+ KA2 programa za mobilnost. U sklopu projekta naši su učenici već drugu godinu za redom mobilni po čitavoj Europi. U prvoj godini posjetili su A Coruñi, Berlin, Torino, a u drugoj godini projekta bili su u posjetu Budimpešti, Wroclawu i Torinu. U članku pročitajte više o učeničkim doživljajima i o samom projektu.

Sam naziv projekta Green school”( „Zelena škola“ ) ukazuje na to da se projekt temelji na ljekovitom bilju i njegovoj primjeni u farmakološkim proizvodima, a jedan od ciljeva projekta je i plasman tih proizvoda na tržište nerazvijenih zemalja u Africi koje oskudijevaju u tome.

Projekt je započeo 2015./2016. te je financiran fondom Europske unije i Agencijom za mobilnost i u njemu sudjeluje šest država : Hrvatska, Italija, Španjolska, Mađarska, Njemačka i Poljska. Učenici kroz različite aktivnosti stječu znanje o različitim svojstvima i različitim namjenama ljekovitog bilja u različitim područjima poput medicine i agrikulture. Najzanimljivije aktivnosti projekta bile su: istraživanje ljekovitih bilja koja su tipična za određena područja, proizvodnja eteričnih ulja, kreiranje projektnih web-stranica i interaktivnih platforma, stvaranje i izdavanje e-knjige, zajedničko učenje i posjete drugim zemljama. Učenici zajedničkom suradnjom uviđaju važnosti zdravog okoliša i povećavaju svijest o etičkim aspektima koji se odnose na zemlje u razvoju.

Rekla bih kako je ovaj projekt omogućio povezivanje mladih kroz iskustvo kulturne i profesionalne razmjene te je našim učenicima, kao i meni samoj donio brojna predivna poznanstva i bogato iskustvo.

Od 25.9.- 30.9. 2016. učenice Karla Poropat, Zorica Barth, učenici Piero Battelli i Viliam Vojić su sa nastavnicama Višnjom Šverko i Sandrom Juran sudjelovali na četvrti susretu u sklopu projekta putovali u Poljsku, u grad Wroclaw.

U Torino su od 28.11. do 2.12.,pod vodstvom istih profesorica, naših voditeljica projekta, u školi ITIS Luigi Casale sudjelovali Adriana Miletić, Mattea Mačkić, Mario Fable i Patrik Višković.

U periodu od 06.02. do 10.02. 2017. učenici Arjeta Hodža, Lejla Tomić, Mateo Vozila i Antonio Bembić sa nastavnicama Anom Paliska i Višnjom Šverko sudjelovali su na šestom susretu u sklopu međunarodnog projekta KA2 Erasmus + ‘’Green School’’ projekta u školi Petrik Lajos u Budimpešti.

Kako bi saznali nešto više o ovim gradovima i iskustvima učenika odlučila sam ih intervjuirati.

  1. Kako ste se osjećali kad vam je prof. Juran rekla da ćete sudjelovati u ovom projekte te koju ste državu posjetili? 

Adriana Miletić:  Isprva je bilo sve normalno, nisam osjećala neko pretjerano oduševljenje, no kasnije kako se datum polaska bližio tako je i raslo moje uzbuđenje te smo bili vrlo sretni jer imamo priliku iskusiti tako nešto. Jedva smo dočekali da idemo u Torino.

Arjeta Hodža: Kada me je prof. Juran izabrala da idem u Budimpeštu bila sam jako uzbuđena i sretna odnosno bilo mi je drago da ću upoznati nove ljude mojih godina.

Zorica Barth: Kad nam je prof. Juran rekla da ćemo sudjelovati u projektu i da idemo u Wroclaw svi smo bili oduševljeni i uzbuđeni više nego kad smo išli na maturalac te jako smo se radovali novim iskustvima.

2. Kako su tekle pripreme za putovanje odnosno koje zadatke ste trebali odraditi?

Adriana Miletić:  Pripreme su  bile vrlo intenzivne, a ponajviše zadnjih par dana prije odlaska. Morali smo otići u Pulu u laboratorij kako bi napravili ekstrakciju eteričnog ulja ružmarina i uz to pripremali smo izlaganje zato što smo u Torinu morali predstaviti sami sebe, školu te ono što smo napravili prije puta odnosno svatko od nas imao je zadatak da napiše o ljekovitoj biljci koja je tipična za naše podneblje. Ja sam konkretno imala bosiljak te moje izvješće je sadržavalo nešto općenito o biljci, povijesni razvoj, korisna svojstava, blagodati eteričnog ulja od te biljke i za što se koristi . Međutim, to nama nije predstavljalo nikakav problem.

Arjeta Hodža: Naš zadatak je bio da napravimo jedan poslovni plan odnosno da objasnimo kako se osniva poduzetnička platforma u ovom slučaju je to bila Učenička zadruga. Također smo otkrili drugima recepte sapuna i balzama za usne koje smo proizvodili s prof. Juran.

Zorica Barth : Morali smo pripremiti izlaganje na kojem smo predstavili sebe, školu u naš grad Labin. Također, svatko od nas trebao je istražiti o jednoj biljci te napisati izvješće o njoj na engleskom jeziku.

3. Opišite tijek putovanja i što ste sve posjetili?

Adriana Miletić: Krenuli smo u nedjelju ujutro i put je bio dosta iscrpan te stigli smo navečer, smjestili se u hotel koji je bio super, posluga je bila izvrsna te smo išli na večeru. U ponedjeljak ujutro krenuli smo u radnu akciju, upoznali smo se s drugim sudionicima i imali smo izlaganje kao najvažniji dio projekta. Kasnije smo imali razgled grada i vodili su nas u tvornicu Martinia koja obiluje povijesnim eksponatima još iz razdoblja starog Rima, pa sve do današnjeg dana. U utorak smo posjetili Francusku točnije gradić Grasse u kojem se smjestila tvornica parfema Gallimard i to je bilo izvanredno iskustvo. Ujedno smo i posjetili SERMIG, Arsenal mira ili Bratstvo nade i to je velika humanitarna udruga koja pomaže socijalno ugroženoj skupini ljudi, migrantima i svima onima kojima je pomoć potrebna. Razgledali smo Torino i posjetili Arheološki muzej i važne spomenike grada.

Arjeta Hodža:  Krenuli smo ispred SS MB, pa taksijem do Rijeke gdje smo se ukrcali na vlak do Budimpešte. Tamo su nas dočekali učenici iz Mađarske i njihov profesor i otpratili su nas do hotela. Posjetili smo njihovu srednju školu gdje smo izlagali svoje prezentacije i upoznali smo se sa svima. Pokazali su nam školu i bili smo vrlo iznenađeni opremom i njihovim brojnim laboratorijima. Razgledali smo grad, išli u stari dio grada, posjetili parlament i vidikovac te taj pogled na cijeli grad bio je očaravajući. Jedna od aktivnosti je bio “Escape room” gdje su nas stavili u miješane grupe po jedan učenik iz svake države i tamo smo zajedno pokušavali riješiti zagonetke te ta aktivnost mi se jako svidjela. Posjetili smo tvornicu alkoholnih pića Zwack & Co gdje smo se upoznali s povijesnim razvojem rada tvornice te povijesti obitelji Zwack.

Zorica Barth : Prvi dan kad smo došli smjestili smo se u hotel i prošetali smo se gradom. Sljedeći dan ujutro dočekale su nas dvije učenice iz Poljske koje su nas uputile kako doći do škole i o prijevoznim sredstvima i kako se snalaziti gradom. Posjetili smo školu gdje smo imali prezentacije i upoznali smo se međusobno. Ujedno posjetili smo i Farmaceutski fakultet točnije njihov laboratorij gdje smo određivali svojstva nekih bilja poput peršina. Išli smo i u zoološki vrt Africarium , posjetili smo jednu farmu koja je poznata po seoskom turizmu te družili smo se uz logorsku vatru i uživali i u društvu, ali i u izvrsnom roštilju.

4. Kako ste proveli završnu večer?

Adriana Miletić: Završnu večer proveli smo svi zajedno u jednom lokalnom restoranu gdje je hrana bila odlična. Nakon toga otišli smo do samog grada kako bi maksimalno iskoristili vrijeme koje nam je preostalo te družili smo se, pjevali i veselili. Na kraju kad je došlo vrijeme za oproštaj svima je bilo jako žao da je sve to završilo jer je prošlo sve prebrzo.

Arjeta Hodža: Otišli smo na oproštajnu večeru, bilo je jako lijepo te nekako mi se čini da smo se ta zadnja dva dana svi baš međusobno zbližili i sjeli smo svi zajedno za stol. Svidjelo mi se to da se nitko nije izdvajao te nakon večere otišli smo do grada i u jednom kafiću uživali u preostalom vremenu. Bilo nam se jako teško oprostiti jedni od drugih te sigurno ću pamtiti ovo predivno iskustvo.

Zorica Barth: Zadnji dan imali smo organiziran razgled grada i turistički vodič je bio jako zabavan. Išli smo u restoran gdje smo imali veliki izbor hrane te kasnije otišli smo do grada u jedan klub gdje smo plesali i uživali. Svi smo se međusobno zbližili i svi smo bili tužni jer se bliži vrijeme za odlazak.

5. Što bi ste izdvojili kao najposebnije?

Adriana Miletić: Ja osobno ne mogu izdvojiti  ništa jer svaki dan je nosio neku posebnu priču sa sobom, neki novi doživljaj i novo iskustvo i cijeli taj put mi je bio izvanredan i nezaboravan.

Arjeta Hodža: Pa sve je bilo jako lijepo, no istaknula bi to što smo stekli nova poznanstva i to što smo se svi jako zbližili te to što smo imali priliku razgledati Budimpeštu koja je uistinu predivan grad.

Zorica Barth: Sve mi je bilo posebno i predivno, ali istaknula bi dvije večeri. Prvo kad smo otišli u tradicionalan poljski restoran i tamo smo probali tradicionalnu poljsku kuhinju, a drugo posjet Latino klubu gdje smo proveli vrijeme plesajući salsu i ostale latino plesove.

6. I za kraj, kakva vam je bila hrana?

Adriana Miletić: Ah ti Talijani! Hrana je stvarno bila izvrsna, usluga je bila super te nismo bili gladni, štoviše uživali smo u svakom zalogaju.

Arjeta Hodža: Jednu večer otišli smo u tradicionalni restoran te iako smo čuli da mađarska hrana nije nešto, mi smo se ugodno iznenadili i ukusno najeli.

Zorica Barth: Hrana je bila odlična i stvarno nikad nismo bili ni gladni ni žedni.

 

Moja poruka ostalima – zašto se uključivati u ovakve projekte?

Ovaj projekt je svim sudionicima donio predivna iskustva, brojna nova znanja i jedan krug novih prijatelja. Divno je posjetiti druge države, druge škole, upoznati ljude naših godina koji su različiti, ali imaju isti cilj kao i mi, a to je učenje uz zabavu. Iako svaki projekt zahtjeva puno rada i predanosti, on nas ujedno oplemeni i pomogne nam da postanemo bolje osobe sa više iskustava i znanja. Vrlo je važno da proširujemo svoje granice, a ovakvi projekti upravo to omogućuju. Svima savjetujem, kad se pruži prilika za sudjelovanje u projektu neka je zgrabe jer je to drugačiji način učenja i zasigurno neće požaliti.

 

 

Ovaj vikend učenici naše škole sudjelovati će na Sajmu samoniklog bilja u Kršanu te će tijekom cijelog tjedna ugostiti goste iz zemalja koje su posjetili. Stoga dođite na sajam i posjetite naš štand. 🙂