O uspjehu naših povjesničara :-)

Srednja škola Mate Blažine već godinama bilježi uspjehe učenika na županijskim i državnim natjecanjima, a takav se trend nastavio i ove godine.  Ipak, u moru uspješnih učenika istaknulo se troje povjesničara pod mentorstvom prof. Sanje Gregorinić. Enrico Rajković, Nina Savić i Adem Mahmić su na Županijskom natjecanju iz povijesti održanom 7. ožujka u Raši osvojili prva mjesta, svatko u svojoj kategoriji.

Kako je sve počelo te što stoji iza tako velikog uspjeha upitali  smo njih same, ali i njihovu mentoricu koja je  svojim iskustvom tomu zasigurno doprinijela.

Jedno od najdetaljnijih natjecanja

Svatko tko se pripremao za ispit iz povijesti zna koliko je teško naučiti sve te činjenice, datume i imena važnih povijesnih ličnosti, no u usporedbi s natjecanjem (još i na školskoj razini), to je mačji kašalj. Profesorica Sanja Gregorinić smatra kako su pitanja jako teška: „Na natjecanjima bude jako puno detalja koji su ispod slika u udžbeniku ili u fusnotama, a uz to učenici se uvijek pripremaju po četiri udžbenika. Možda su kriteriji ipak malo pretjerani.“  Kako bi učenicima ipak olakšala, priprema im literaturu, karte za vježbanje i kronologiju (koje bude najviše, a koja je ujedno i najteža), no kako kaže „Štrebanje ostaje njima!“ Svi učenici koji su do sada sudjelovali na natjecanjima iz povijesti javili su se sami ili  im je to predložila zbog vidljive nadarenosti, ali smatra kako nema smisla nikoga ni na što prisiljavati.

 Hrvatska povijest je zastupljenija od svjetske

Jedan od talentiranih učenika je Enrico Rajković, učenik IV.o razreda,  koji je ove godine sudjelovao već na trećem županijskom natjecanju iz povijesti. „Ova tri natjecanja se prije svega razlikuju u lokaciji gdje su održana i po gradivu koja su obuhvaćala pa mi se svaki put činio kao prvi.“ Enrico kaže kako uživa u učenju gradiva pa mu datumi i godine, koji su kod većine učenika bolna točka, ne predstavljaju problem. Ipak, smatra da bi neke stvari trebalo promijeniti: „Primijetio sam da je na natjecanjima više pitanja iz hrvatske povijesti nego svjetske, a mislim da bi ih trebalo biti podjednako.“ Rekao nam je kako je za uspjeh potrebno uložiti puno truda, no kako se isplati jer ovakvi događaji talentiranim učenicima daju vjetar u leđa.

 Iskustvo s prvog natjecanja

Najmlađa članica ove uspješne trojke je Nina Savić, učenica I. o razreda, koja je ove godine prvi put u srednjoj školi sudjelovala na natjecanju iz povijesti, ali i na natjecanjima općenito: “Kada sam odlučila otići na natjecanje, bila sam jako uzbuđena, a kada sam još i vidjela koliko toga moram naučiti, bila sam zabrinuta hoću li sve stići. Nakon što sam doznala da sam osvojila prvo mjesto, osjećala sam se kao na vrhu svijeta!“ Rekla nam je kako se za povijest odlučila zbog toga što joj se to sviđa još od malena i uvijek su je zanimale povijesne činjenice i način života kroz povijest.

“Vjerujem i u nemoguće i slijedim svoje snove”

Adem Mahmić, učenik III. e razreda,  u razgovoru s Mireom Franković, otkrio nam je kako su ga od malih nogu zanimale bitke, a kako se poviješću počeo baviti  zbog profesora iz osnovne škole. „Bio je jedini profesor koji je vjerovao da ja, tada prosječan učenik, mogu napraviti nešto veliko u životu. Vjerovao je da mogu biti netko, ako samo poželim.“ Od tada niže same uspjehe pa poziv na državnu razinu smatra očekivanim: „U 8. razredu nisam imao pojma što tamo radim,  ništa nisam očekivao, ali  od kada sam pobijedio, vjerujem u nemoguće.“ Unatoč tomu što je upisao tehnički smjer, Adem želi studirati povijest jer smatra da je ipak najvažnije slijediti svoje snove.

 

U početku je bilo poprilično teško nagovoriti profesoricu Gregorinić (ujedno i našu urednicu) da pristane na ovu temu zbog toga što u školi ima mnogo uspješnih učenika i na drugim natjecanjima, no smatrala sam kako se o ovom rezultatu premalo govori, jer tko se još može pohvaliti osvajanjem tri prva mjesta na jednom županijskom natjecanju u 3 različite kategorije s 3 učenika koji su pristupili natjecanju?! 🙂

Dobra poruka mladima je da se okušaju u onom području koje vole jer jedino ako radimo što zaista volimo postižemo uspjehe.

I za kraj, nikad ne podcjenjujte različite predmete, jer svaki je predmet jednako važan, samo je razlika u tome što vi volite! Zato nemojte se smesti i slijedite svoje snove!