“Primoštenska opuštenost”

 Na jadranskoj obali između gradova Trogira i Šibenika smjestilo se grad Primošten i istoimena općina. Gradić, o čijoj ranoj naseljenosti najbolje govore pronađeni tragovi ilirske i grčke kulture, danas ima oko 2000 stanovnika koji se većinom bave turizmom ili vinogradarstvom i vinarstvom. Upravo se ondje održala 27. državna smotra LiDraNa zbog koje sam i otišla onamo.

Primošten je gradić sa svih strana okružen morem pa biste lako mogli pomisliti da se zapravo nalazite na otoku, što i nije daleko od istine. Naime, ovo je zapravo otočić kojeg je nekad sa kopnom spajao samo mali most, odnosno  otok je bio tek premošten, od kuda i potječe naziv grada. Danas je mostić zamijenjen nasipom i grad se proširio izvan stare gradske jezgre. Unatoč tomu, u ove predsezonske mjesece mladima ne može ponuditi raznolik izbor mjesta za izlazak.

Uz dva kafića, bar i restoran jedino vam preostaje druženje u hotelu ili na plaži, što se naposljetku pokazalo idealnom opcijom. Primoštenska plaža vrlo je duga što omogućuje druženje velikog broja ljudi među sobom ili, ako tako požele, zasebno u  manjim grupicama. Pokazalo se da takav izlazak najviše odgovara nama koji i inače živimo blizu mora, dok je većina kontinentalaca ostajala po hotelskim sobama. Ljeti je ipak otvoreno više lokala, a među njima zasigurno je najpoznatiji Club Aurora za kojeg sam se i sama nadala da će biti otvoren.

Ako ste ljubitelj dugih šetnji, onda je ovo  mjesto idealno za vas. Osim šetnje dugom plažom, možete se uputiti prema starom gradu koji ne impresionira svojom veličinom već uređenošću, a nas Istrijane nevjerojatno podsjeća na Rovinj. Kamene uličice prolaze pred sam prag kuća mediteranskog stila, a ono što me je posebno oduševilo je to da se na svakom koraku nalazi  klupica sa koje možete uživati u pogledu koji se pruža. Pogled s rta zasigurno je najimpresivniji i čovjek se na njemu osjeća kao na kraju svijeta: iza vas je gradić, a pred vama more, nebo i ništa više.

Iako je tri dana premalo vremena da bih shvatila mentalitet tamošnjih ljudi, moram spomenuti kako su oni koje sam susrela i sa kojima sam razgovarala vrlo ljubazni i opušteni. Dečki koje sam upoznala rekli su mi kako Primošten ne nudi  puno mogućnosti poput Šibenika i Zadra (u koje su me uputili ako ipak želim nešto doživjeti), no kako oni ne misle otići. Ovo je njihov grad i ne bi ga mijenjali ni za što.

Opuštenost koju tamo osjećate jednostavno je impresivna. Sve je ležerno i svi s kojima sam razgovarala komentirali su kako rijetko kada tako lijepo spavaju izvan kuće kao što su ovdje. Kako da se čovjek i ne osjeća tako kad je cijelo vrijeme 50-ak metara udaljen od mora i sa svakog balkona uživa u impresivnom pogledu? Iako sam u prvi mah bila pomalo razočarana tako malim mjestom, brzo sam promijenila mišljenje. Zbog toga vam preporučam da, ako ikada budete imali priliku, otiđete u Primošten. Ovo je idealno mjesto za druženje s prijateljima, ali i obitelji. Pružite priliku onomu što vam nudi. I ako niste romantičari, stisnite se ispod deke, slušajte šum mora i gledajte u zvijezde. Svidjeti će vam se. To vam kao osoba koja prezire ljubavne romane svakako mogu potvrditi.