Google – naš najbolji prijatelj

Google – naša sveznalica, naš najbolji prijatelj u brojnim trenucima jer ima odgovor na gotovo sva naša pitanja.

Koliko vam se puta dogodilo da se nešto niste mogli sjetiti, ali nije bilo problema jer eto Google zna. Kad se negdje nalazite da ne znate put samo pogledajte Google karte i opet on zna. Želite poslušati neku pjesmu, pogledati film, potražiti priču, knjigu, vidjeti što je zdravo, kojim se sportom baviti – u svemu tome vam može pomoći upravo Google.

Kada govorimo o Googleu najprije svi pomisle kako je to internet, ali to je samo najpoznatija tražilica, ali i jedna od najvrijednijih i najjačih korporacija na svijetu.

Google od osnivanja do danas ima jako zanimljivu povijest. Osnovali su ga Larry Page i Sergey Brin 27.rujna 1998. godine dok su bili na doktorskim studijima na sveučilištu u Stanfordu. Treba razlikovati pojam Google kao tražilicu i kao tvrtku jer Google kao tvrtka ima mnoge druge proizvode osim tražilice kao što su to npr. Gmail, Google disk, YouTube.

Njihov operacijski sustav android, nalazi se na većini pametnih telefona. Uz razne android aplikacije i ostale proizvode, Google većini ljudi uvelike olakšava posao, svakodnevni život i komunikaciju. Najbolje od svega je to što je na Googleu gotovo sve besplatno, pa čak i prvih 15 GB pohrane na Google disku i Gmailu, ali se zato iznad 15 GB plaća ovisno o opciji pohrane. Mnogi gledaju razne videozapise na njihovom servisu za videozapise YouTube i to besplatno. Na YouTube može bilo tko objaviti razne sadržaje i tako postati poznat, a uz objavljene videozapise dolazi i određena zarada ovisno o broju pregleda. U posljednje vrijeme sve češće se koristi i društvena mreža Google+. Za one koji bi htjeli uštediti, a treba im Microsoft Office za posao mogu koristiti solidnu Googleovu zamjenu – Google dokumenti, tablice i prezentacije koji su zapravo web aplikacija što konkurira Microsoftovom Office 365, a razlika je u tome što se Office 365 plaća. Kad već govorim o Microsoftovom Office 365, za sve koji nisu znali, učenici i profesori u Hrvatskoj mogu imati Office 365 potpuno besplatno s CarNet pristupnim podacima. Za one kojima se više sviđa Google, mogu koristiti i njihove programe koje sam prije naveo jer su poprilično dobri i Google ih sve više  poboljšava.

Google je prva tražilica na svijetu koja je uvela princip da se najpretraživaniji sadržaj prikazuje prvi među rezultatima pretraživanja. Većinu svoje dobiti ostvaruje na usluzi za oglašavanje AdWords tako da je to i razlog zašto je sve besplatno i na taj način ( da je sve besplatno) prate naše navike i njihovi algoritmi nam onda prikazuju relevantne oglase tako da mi češće kliknemo na oglas, a njima stiže novac na račun.
Googleova misija je, kako oni kažu, organizirati informacije svijeta te ih učiniti korisnima. Uz toliku količinu informacija, od kojih je u današnje vrijeme veliki dio jako bitan jer imamo internet bankarstvo i razne druge sadržaje na internetu s jako osjetljivim podacima koji ne trebaju doći u svačije ruke, postavlja se pitanje sigurnosti.

Što se tiče hakerskih napada, barem za Googleove proizvode, prema dosadašnjim iskustvima ne trebamo biti toliko zabrinuti jer od kad postoji dogodio se samo jedan hakerski napad i to na njihov servis za digitalnu obradu podataka- Picasa. To pokazuje kako je Google i jedna od najsigurnijih tvrtki po tom pitanju,  ali zato kako uvijek postoji neko „ali“, trebamo se zapitati o sigurnosti nas samih na Googleu odnosno sigurnosti naših privatnih informacija. Google stalno uvodi nova pravila o zaštiti podataka i često možemo vidjeti kako nam nudi da pročitamo pravila o privatnosti jer su srećom takvi zakoni, a ta privatnost uopće nije toliko privatna jer oni mogu vidjeti i čitati sve naše podatke, gledati sve što smo pretraživali i čitati sve naše poruke. Kada sve to skupa malo bolje pogledamo možemo se zapitati tko sve može vidjeti te informacije i što će im toliko informacija jer samo za davanje oglasa toliko informacija uopće nije potrebno. Vrlo je moguće da nas na taj način zapravo kontroliraju, a te informacije dostavljaju vladama kako bi znali sve o nama tako da na internetu nikad nismo sigurni i sve što kliknemo i zapišemo i svaka naša fotografija ili video koji se barem jednom pojavio na internetu, sve to ostaje na raznim serverima u raznim državama trajno zapisano tako da se i često kaže da „internet pamti“ i trebamo uvijek paziti što ćemo staviti na internet, a što ne.