Vanzemaljci – Postoje Li Zapravo?

Ah, ti vanzemaljci… Toliko pitanja o njima… Postoje li? Ako da, kako izgledaju? Ako znaju za nas, možda nas pokušavaju kontaktirati. Je li poruka miroljubiva ili poziv na rat? I još milijun pitanja…

Razlog našim pitanjima su uglavnom misteriozni signali iz svemira, koje znanstvenici nisu mogli objasniti već poznatim fenomenima. Evo nekoliko njih:


1967: Radiosignali koji se pojavljuju u pravilnim razmacima od 1.33 sekunde. Nažalost se otkrilo da ti signali dolaze od tzv. pulsara, zvijezde koja se vrti nevjerojatnom brzinom.

1977: Ovo je možda najpoznatiji i, po meni, najzanimljiviji signal. Radioteleskop Big Ear u državi Ohio je otkrio signale nekoliko desetaka puta jače od normalne pozadinske buke, a dežurni astronom se toliko uzbudio da je na ispisu napisao WOW! , zaokružujući anomaliju. Signal se nije ponovio otada.

2001 – 2014: Teleskop Parkes u Australiji otkriva deset jakih i kratkih signala koji su sadržavali složenu matematičku strukturu. Iako nismo dobili nikavu poruku otada, još uvijek gledamo…


No i mi smo probali napraviti prvi korak u ovoj igri, šaljući sonde i signale u svaki kutak svemira:

1972: NASA šalje satelite Pioneer 10 i 11 u svemir sa pločama koje sadrže osnovnu informaciju o ljudskom rodu

1974: Teleskop Arecibo u Puerto Ricu šalje poruku koja, ako se uspije dešifrirati, sadrži između ostalog ljudsku figuru, DNK vrpcu i planete Sunčevog sustava.


 

 

Autor Teo Rocco

Rođen ovdje, odrastao ovdje, živim ovdje. Svako ljeto u Danskoj. Gimnazijalac. Volim putovati. Zanimaju me igrice, muzika, nova tehnologija, 3D printanje i robotika. TRUST ME, I'M A GAMER!