Naš Kutak Svemira

Svemir je beskonačan. Barem tako mislimo. Nitko nije u potpunosti siguran. Razlog tomu je jedna mala stvar, jako nezgodna za znanstvena istraživanja veličine svemira, a to je brzina svjetlosti. Ona iznosi 299 792 458 metara u sekundi, a to bi značilo 47 puta oko Zemlje u sekundi. Iako se govori da je brzina svjetlosti najveća moguća brzina u svemiru, to nije potpuno točno. Svemir se širi brže nego brzina svjetlosti. To ima smisla jer bi u protivnom svjetlost stigla do kraja svemira, gdje nema ničega za obasjati. I zato nitko nije siguran koliko je svemir velik, jer svijetlo od tih najudaljenijih krajeva još nije stiglo do nas.


Od davnina smo se kao vrsta pitali što je to tamo gore i tek 1947. smo poslali prve životinje u svemir, bile su to vinske mušice. Poznata Laika poslana je u orbitu 10 godina kasnije.

Laika
Laika

Godina 1961. je važna za čovječanstvo, naime te je godine je Yuri Gagarin otišao u svemir, i tako ostao zauvijek upamćen u povijesti.

yuri gagrin
Yuri Gagarin

Mislim da je ipak 1969. godina najvažnija. Tada su Neil Armstrong i Buzz Aldrin sletjeli na površinu Mjeseca. Ali to je sve. Došli smo svega do Mjeseca.

Moon Landing
Sletanje na Mjesec 1969. godine

Uskoro je na redu Mars, ali to nije ništa u odnosu na koliko daleko smo stigli sa satelitima. Voyager 1 drži rekord najudaljenijeg satelita. On je, naime, 2012. godine prošao heliopauzu, koja je udaljena 121 Astronomskih Jedinica od Sunca.

Voyager
Voyager

U odnosu na “normalne” veličine, to jest kilometre, prošli smo zbilja ogromne daljine, više milijardi kilometara od Zemlje. No, u odnosu na udaljenosti zvijezda nismo došli ni blizu najbliže zvijezde, a o galaksiji da ne pričamo.


Svemir je velik i naš mali kutak svemira će vjerojatno ostati naš, jer i sa brzinom svjetlosti porukama treba deseci tisuća godina da dođu do nas. a dok mi ne uspijemo primiti i dešifrirati poruku vanzemaljaca, pronaći izvor i doći do tamo, ta će civilizacija do tada vjerojatno izumrijeti. No, o tome u drugom članku!

 

Autor Teo Rocco

Rođen ovdje, odrastao ovdje, živim ovdje. Svako ljeto u Danskoj. Gimnazijalac. Volim putovati. Zanimaju me igrice, muzika, nova tehnologija, 3D printanje i robotika. TRUST ME, I'M A GAMER!