Ožujak, dobrodošao

Oozujakžujak je mjesec prekretnice jer završava zimsko, usporeno doba i započinje buđenje prirode odnosno počinje nam dugo iščekivano proljeće. Iako je početak proljeća ujedno i doba alergija to nas ne sprečava u uživanju u svemu što nam ovaj mjesec može ponuditi poput predivnih sunčanih dana i prvih vjesnika proljeća.

Smatra se da hrvatski naziv dolazi od riječi laž te se to odnosi na prevrtljivost vremena, pa tako imamo nagle skokove od niskih na visoke dnevne temperature i vladaju promjenjivi vremenski uvjeti tj. čas je sunce, a čas kiša. Latinsko ime Martinus, ovaj mjesec dobio je po bogu rata Marsu jer se smatralo da je taj mjesec pogodan za ratne pohode i akcije.

Kao što su stari Rimljani išli u vojne pohode tako i mi kad uhvatimo tračak sunca izađimo iz svojih kuća i krenimo u “pohode” na prirodu. U ovo doba počinje vegetacijsko razdoblje za većinu biljka te sigurno ćemo naići na predivnu bijelu haljinu bagrema satkanu od cvjetića ili na šafrane, đurđice, jaglace i mnogo drugih biljnih, ali i životinjskih vrsta poput pčela i leptira.

Imamo brojne razloge da uživamo u kraju zime zato iskoristimo sunčano vrijeme i kad smo pod stresom otiđimo u prirodu te promatrajmo kako se ona budi.