Bologna – grad kulture i obrazovanja

U petak, 3. ožujka 2017. učenici opće gimnazije Srednje škole Mate Blažina Labin posjetili su Bolognu – grad najstarijeg sveučilišta na svijetu, arkada, glazbe, gastronomije i bogate kulturne baštine.

Ovaj je grad smješten  u talijanskoj regiji Emilia-Romagna i ujedno je i glavno središte te regije uz Rimini (glavno središte Romagne).

Bologna je zaista jedan predivan i poseban grad u kojem možete vidjeti mnogo srednjovjekovnih, fascinantnih spomenika, zgrada i crkva koje je sve izgradila ljudska ruka još davno u prošlosti. Zato ću vam ovdje navesti nekoliko odredišta koja morate posjetiti ukoliko se odlučite u posjet ovom gradu.

Piazza Maggiore središnji je trg Bologne i ujedno jedan od najljepših talijanskih trgova. Na njemu se nalazi Bazilika Sv. Petronia (Basilica di San Petronio) čija je gradnja započeta 1390. godine i još uvijek nije dovršena. Ova bazilika je zapravo mješavina stilova renesanse, gotike i srednjeg vijeka što možete i vidjeti. Smatra se da gradnja nije dovršena jer bi tada bazilika bila veća od Bazilike sv. Petra u Rimu koja je zapravo središte kršćanstva. Na trgu se još nalazi i Gradska vijećnica (Palazzo del Podesta) i Općina (Palazzo d’Accursio)

Kao što sam u početku rekla, Bologna je poznata i po brojnim arkadama koje se protežu kroz čitav grad pa kažu da ukoliko posjećujete Bolognu ne treba vam kišobran. Hodajući tim arkadama nekoliko metara iza bazilike dolazite do najstarijeg sveučilišta na svijetu Palazzo dell’ Archiginnasio u kojem je smještena knjižnica i anatomski teatar, u kojem se nalazi stol na kojem su tadašnji doktori obavljali obdukciju ljudskog tijela i tako unaprjeđivali medicinu. U Bologni je također 1999. godine potpisana deklaracija o reformi sustava obrazovanja pod nazivom Bolonjski proces.

Šetajući Bolognom još morate obavezno posjetiti i tornjeve obitelji Asinelli i Garisenda koji potječu iz srednjeg vijeka, a označavali su moć tih obitelji. Zbog toga je toranj obitelji Asineli viši jer je to simbol veće moći i bogatstva. Visok je 97 metara, a možete se i popeti na njega (uz pomoć 498 stepenica) jer pruža predivan pogled na cijelu Bolognu. Toranj obitelji Garisenda je nagnut prema zemlji pa je penjanje na njemu zabranjeno.

Tijekom stanke preporučam vam ručak u talijanskim restoranima ili trattoriama (konobama). Savjetujem vam da pronađete restoran u manjim, užim ulicama, a ne u centru kako biste jeftinije prošli jer ih stvarno ima na svakom koraku i zasigurno ćete pronaći nešto za sebe (preporučam paštu jer su talijani majstori u tome i nećete se razočarati 🙂 ).

A za one željne shoppinga predlažem vam da se uputite u ulicu Via dell’ Indipendenza koja je direktno povezana s glavnim trgom Piazza Maggiore tako da nema šanse da se izgubite. Tu ćete pronaći mnogo različitih trgovina od vrlo skupih do onih za svačiji džep.

Nadam se da sam vam dala dovoljno povoda da posjetite ovaj predivan grad jer vjerujte mi nećete požaliti!

 

DSCN2204   DSCN21561

Piazza Maggiore i Bazilika Sv. Petronima           Sveučilište Palazzo dell’ Archiginnasio

DSCN2138   DSCN2139   DSCN2134

Tornjevi Asinelli i Garisenda             Ulice Bologne                                      Zvonik