Škola i život – nadopunjavanje ili sukobljavanje?

Svi koji su ikada pohađali školu znaju kako nije najlakša stvar uskladiti privatni život i “školski” život – život tinejdžera i život učenika. Svi imamo iste probleme kao što su naporni ispiti, gradiva do vrh glave i pri tome još mnoštvo super zabava na koje zbog škole ne možemo ići, ili pak idemo pa skupljamo jedinice. (Psst! Ne mama, stvarno, ja sam učila, ali ispit je bio jaakoo težak!)

I što mi onda radimo? Žalimo se jer jednostavno ništa ne stignemo. 

I srednjoškolci i studenti uvijek govore jednu te istu stvar: „Zbog te škole/fakulteta nemam vremena za ništa!“

Odrasli na takve ispade samo ljutito otpuhuju, a profesori će vjerojatno reći kako je nama škola jedina obaveza te kako se nemamo zbog čega žaliti.

Naravno, strogo gledano, škola nam i jest jedina obaveza ako zaboravimo na činjenicu kako i mi, iako smo maloljetni, imamo mnogo obaveza koje ne možemo i ne želimo ignorirati. Sport, umjetnost, izlasci, sve nam je to važno, ponekad i više od ispita iz XY predmeta za kojega znamo da to naučeno gradivo naprosto nećemo imati gdje primijeniti! (osvrt na članak Ispiti za svakoga, ali znanje tek za neke!)

Isto tako, ako smo dobri ljudi, nećemo ignorirati našu obitelj i barem dio vremena ćemo provesti u druženju s njima, a ne za knjigom.

Pa sukobljavaju li se zaista škola i život?

Možda, ali to tako NE mora biti.

Moj savjet je da prioretizirate ono što smatrate korisnijim, ne u tom danom trenutku, nego gledajući na duge staze. Je li vam važnije provesti vrijeme s obitelji ili učiti za XY ispit iako znate da vam to ne koristi? Odaberete li druženje s obitelji, onda vam je sasvim dovoljno dobiti dvojku iz tog ispita.

Je li vam važniji izlazak ili uspješno polaganje ispita za koji znate da će vam trebati na maturi ili za prolazak fakultetske godine? Vjerojatno vam je važnija ova druga opcija, u tom ćete slučaju taj vikend jednostavno propustiti tu zabavu na koju ste namjeravali ići jer znate da će biti još takvih zabava, no možda nećete dobiti šansu za ponavljanje ispita.

Ovo su razlozi zbog kojih je potrebno svrstati svoje prioritete kako bi vam oni odgovarali za razvoj budućih događaja – u pozitivnom smislu.

Vidite kako škola i život ne trebaju nužno biti u sukobu u slučaju da ste spremni na neka odricanja i na prilagodbu.

Naravno, samo zato što želite prioretizirati obitelj nad školom, ne znači da vam škola treba patiti i kako se trebate zadovoljiti sa dvojkama. Jednostavno trebate pronaći zlatnu sredinu u kojoj će biti ispunjeni svi vaše zahtjevi. Jasno je da ćete ipak morati polagati taj dosadni XY ispit koji vas toliko iritira, no nadam se da shvaćate kako je to samo još jedan ispit u moru ispita kojih jednostavno MORATE proći.

 

Život i škola nisu u sukobu, u sukobu su jedino naši interesi, pogotovo u ovom razdoblju kada, kao pubertetlije, ponekad ni sami ne znamo što nam je važno.

Organizirajte si vrijeme, nađite prioritete i ne biste trebali imati problema. 🙂