Volontiranje

Volontiranje nam ispunjuje život. To je predivan posao za kojeg nećeš dobiti novac, ali ćeš dobit nešto puno ljepše, osmijeh. Da bi shvatio čari volotiranja moraš se okušati u tome.

Slikovni rezultat za volunteering

 

Postoje razne udruge u kojima možeš volontirati. Najveće na svijetu su „Unicef“ i „Crveni križ“.

UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) je međunarodna organizacija koja se brine o djeci. Brine se o mladima, a pretežito o onim a koji nema ju dom. Financije dobiva pretežito dobrovoljnim prilozima.

Crveni križ je humanitarna organizacija, koja pomaže u nevoljama (potresima, požarima, poplavama, ratu,…). Volonteri “Crvenog križa” podučavaju djecu o raznim strahotama i o davanju prve pomoći.

U 21. stoljeću jako je popularno volontiranje u Africi. Mladi diljem svijeta odlaze u Afriku na godinu dana i pomažu djeci. Volonterka „Crvenog križa Labin“ Sanja Faraguna, otputovala je 2010. godine u Sudan kako bi tamo dva tjedna volontirala. Sanja je bila i na Haitiju.

Sanja-Faraguna-300x225     vijesti_12219_v

Sanja Faraguna s djecom.

Prvi put s volontiranjem srela sam se u 6. razredu, kada sam par sati provela u staračkim domovima. Svaki put kada ti netko uzvrati osmijeh osjećaš se ispunjeno i korisno. U budućnosti se mislim počet ozbiljno baviti s volontiranjem. Kada sam prije godinu dana izjavila svojim roditeljima da bi nakon fakulteta htjela otići u Afriku volontirati, pogledali su me malo čudno i rekli još jedna tvoja glupost u nizu i uhvatili se za glavu. Bez obzira što oni misle da sam luda, ja se nadam da će se moj san ostvariti i da ću barem nakratko uživati s tom slatkom dječicom.

Slikovni rezultat za volunteers

Volontiraj i ti, osjećaj da si nekome pomogao jedan je od najljepših osjećaja, zato otiđi do prve volonterske udruge i uključi se. 😀