Ispiti za svakoga, ali znanje tek za neke!

Imate li brata, sestru, sina, kćer, prijatelja ili prijateljicu koja se uvijek žali na ispite?

Da? Pohađa li ta osoba možda Opću gimnaziju?

Većina učenika vjerojatno će reći kako su ispiti grozni, teški, dosadni i kako pola gradiva nikada neće niti koristiti u stvarnom životu.
Većina učenika možda ne shvaća kako ti ispiti nisu tu samo kako bi nam zagorčali život jer smo mi mladi i nama je sve lako, nego kako bi nam zapravo pomogli.

Uzmimo za primjer Opću gimnaziju koja učeniku daje uistinu dobru podlogu za većinu fakulteta. Normalno je da zahtijeva mnogo učenja i da pokriva sve vrste gradiva – od vrsta stijena do gibanja čestica i prelamanja svjetlosti.

Zbog toga što je tako svestrana i nailazimo na naš problem – učenje gradiva koji mi nikada u životu neće trebati!

Većina učenika upravo to i misli – učimo nešto što nam ne treba i što učimo samo kako bi prošli ispit i kasnije to isto gradivo zaboravili.

Taj se problem ne može tako lako riješiti, no ja smatram kako taj takozvani problem u stvarnosti niti nije problem.

Kada sam već uzela za primjer Opću gimnaziju, red je da se nje i držim.
Opća gimnazija je usmjerenje koje daje učeniku potrebno znanje kako bi mogao uspješno nastaviti svoje školovanje na bilo kojem fakultetu, zbog toga se uči to što se uči. Ono što to sveopće nezadovoljstvo stvara jest to što učenici mnogo puta zaborave da gimnazija nije strukovna škola i da se ona ne bazira na samo jednoj tematici već da ih mora imati više!

Učenici uvijek kada se žale, žale se na svom vlastitom primjeru: „Pa kada ću ja to trebati? Što će meni građa gujavice i njezin način razmnožavanja kada mi to na fakultetu neće trebati?!“
AHA! Upali ste u vlastiti zamku. Tom pojedinom učeniku to neće trebati jer će možda studirati psihologiju, no nekome tko planira studirati biologiju taj će podatak biti potreban! Zbog toga je građa gujavice i njezino razmnožavanje neizbježna tema u gimnazijskom programu.

I sam naziv „opća“ nam sugerira kako učimo neke opće stvari koje su bazična podloga za nastavak daljnjeg obrazovanja u bilo kojem usmjerenju.

Opća gimnazija je formirana na način da nikoga ne zakida za potrebno znanje, no učenici, što je normalno, budu i ljuti i umorni od učenja petnaest ili više raznih predmeta koji svi zahtijevaju „detalje“.

Iako nam to teško pada, i meni je bilo teško prihvatiti tu istinu (jer mnogo se je lakše žaliti), stvarnost je takva da gimnaziju pohađaju učenici koji će upisati raznorazne fakultete raznoraznih područja – od znanosti do umjetnosti i sporta.

Zbog toga pišemo sve te silne ispite koji su obavezni za svakoga, no ne pružaju svakome znanje koje će koristiti u budućnosti!

Sada kada sam malo iskritizirala učenike moram ih malo i obraniti, jer i ja sam sama učenik. Nije lako učiti svakodnevno i to po četiri sata i biti dobar i uspješan učenik, koji osim škole ima i privatni život koji želi živjeti punim plućima.

No na kraju krajeva, vjerujem da će nam se to isplatiti, ako ne za fakultet, onda ćemo barem na kakvom kvizu znati kako se gujavica razmnožava – tko zna, možda je to pitanje baš ono pitanje od milijun kuna! 🙂